"UE se va confrunta cu trei mari provocări politice și strategice". Șeful SIE: Europa trebuie să fie mai unită, mai puternică și atrăgătoare, ca să facă față provocărilor viitoare

"UE se va confrunta cu trei mari provocări politice și strategice". Șeful SIE: Europa trebuie să fie mai unită, mai puternică și atrăgătoare, ca să facă față provocărilor viitoare

Directorul Serviciului de Informații Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, a declarat, vineri, că Europa trebuie să facă front comun dacă dorește să depășească provocările viitoare, care nu vor fi deloc puține.

„Pe termen mediu și lung, UE se va confrunta cu trei mari provocări politice și strategice. Rusia va profita de instabilitatea de la granițele UE. Majoritatea țărilor din vecinătate sunt instabile politic, pe punctul de a se fragmenta. Există provocări legate de creșterea demografică și disparitățile între sectele religioase. Apoi, declinul economic al Rusiei ar putea deveni una dintre principalele provocări pentru UE”, a spus directorul SIE, transmite agerpres.

Mihai-Răzvan Ungureanu s-a referit și la potențialul Chinei și la faptul că această țară este un partener indispensabil pentru UE.

„Statele Unite ale Americii vor continua să fie cel mai important actor pe scena internațională, dar pentru a asigura o stabilitate a întregii lumi, singură, este o provocare foarte mare pentru SUA. UE ar trebui să fie pregătită, indiferent de rolul pe care îl va juca SUA pe scena internațională, UE trebuie să intervină și ea, pentru că securitatea Uniunii depinde și de intervenția ei”, a mai spus directorul SIE.

MRU susține declarațiile șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, conform cărora Europa trebuie să fie mai “atrăgătoare”.

„UE trebuie să fie mai unită, să fie puternică în interior și, conform cuvintelor președintelui Juncker (Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene — n.r.), să fie mai sexy, mai atrăgătoare. Trebuie să investească în instituții internaționale eficiente.

Procesul de reformare trebuie dus la bun sfârșit în zona Balcanilor, trebuie strânse relațiile cu Turcia ca partener strategic și țară candidată. În același timp, individualizarea relațiilor cu fiecare stat în detrimentul abordării la pachet s-ar putea să fie mai folositoare, pentru a ajuta acele state care se află într-un proces de tranziție, cum ar fi cazul Moldovei, Ucrainei”, a afirmat directorul SIE.

Șeful SIE a spus că „SUA va continua să fie cel mai important partener al UE, dar este nevoie ca relațiile să devină mai permisive, atrăgând și alte state”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`