Un celebru autor american trage un SEMNAL DE ALARMĂ! G. Friedman: Dacă nu ai o armată, e o petrecere cu cocktail

Un celebru autor american trage un SEMNAL DE ALARMĂ! G. Friedman: Dacă nu ai o armată, e o petrecere cu cocktail
sursă foto: inliniedreapta.net

George Friedman, celebrul om de științe politice și autor american, a afirmat că regula de bază a unei alianțe militare este să ai o armată, altfel parteneriatul este doar o „petrecere cu cocktail”, joi, în cadrul conferinței „Viitorul relațiilor transatlantice. Relevanța pentru Europa de Est”, desfășurată la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, relatează Agerpres.

Friedman a vorbit despre diferențele de angajament militar dintre SUA și Europa din cadrul NATO ca fiind mai degrabă din cauza unei diferențe de viziune.

„Întrebarea noastră pentru Alianță este «Care este angajamentul vostru raportat la prezența noastră în Polonia și România?» Este o regulă de bază a unei alianțe militare: să ai o armată. Dacă nu ai armată, e o petrecere cu cocktail, iar Bruxelles are petreceri cu cocktail excelente”, a afirmat analistul american.

George Friedman a mai adăugat că NATO, în perioada Războiului Rece, avea un dușman bine conturat, pe care trebuia să îl contracareze.

„Americanii își arată angajamentul prin multiple detașări de trupe militare. Majoritatea țărilor europene au probleme să detașeze un batalion și când o fac, o fac ca un gest de bunăvoință. Ar trebui să fim impresionați. Și asta nu e pentru că europenii ar fi leneși sau din cauza incompetenței, ci pur și simplu pentru că interesele lor și ale noastre diverg. În Războiul Rece, NATO avea sens. Aveam un dușman în centrul Europei și nu știam cât de departe va merge”, a precizat fondatorul Geopolitical Futures.

Analistul a mai spus că, în prezent, nu există o „sinergie” a intereselor și a apreciat că actuala situație „lasă Polonia și România într-o poziție dificilă”.

„Relația transatlantică are probleme nu pentru că Donald Trump este necioplit, nu pentru că Macron e scund, ci din cauza realităților geopolitice fundamentale. Nu există sinergie”, a subliniat Friedman.

În plus, autorul american a mai vorbit despre un element care ar întări profilul de ţară al României, şi anume crearea unei economii cu o valoare strategică, economie bazată pe „intelectul propriilor cetăţeni”. Ba mai mult, Friedman a mai evidențiat interesul României de a se alinia la economiile dezvoltate.

„Compania mea foloseşte o companie română de IT. Sunt foarte buni, dar înainte de toate lucrează ieftin (…) Este în interesul României să îşi restructureze economia pentru a fi un loc unde să se ia decizii rapid şi să intre în rândul lumii”, a punctat Friedman.