Un lector de la Universitatea Babeş-Bolyai îndeamnă la proteste

Un lector de la Universitatea Babeş-Bolyai îndeamnă la proteste
Foto: Captură Digi24

Un lector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj îndeamnă la proteste. Claudiu Turcuş predă la Facultatea de Teatru şi Televiziune și lucrează în învăţământ de 13 ani. El cere public ca toţi colegii luisă se solidarizeze în lupta contra schimbărilor fiscale. Asta după ce, deși Guvernul i-a promis o mărire de salariu de 25%, s-a trezit că primește mai puțin cu 80 de lei. Afectați sunt și doctoranzii sau cei care muncesc cu jumătate de normă. Iar conducerea universității anunță că va fi nevoită să renunţe la peste 100 de cadre universitare.

”Dacă ne simţim păcăliţi?! E evident că nu s-a respectat practic o negociere cu sindicatele care prevedea o majorare de 25%. Nu ripostăm social atunci când vine vorba de drepturi fundamentale de muncă. Or, asta mi se pare îngrijorător. Asta trebuie reconstruit în România”, a declarat lectorul Claudiu Turcuş, citat de Digi24.

Trecerea parțială a contribuțiilor îi afectează și pe cei cu jumătate de normă.

”Noi ne-am asumat ca până la finalul acestui semestru să facem acest lucru din fondurile proprii ale universităţii, iar începând cu semestrul doi să renunţăm la cadrele universitare respective, pentru că nu ne permitem, nu avem prevăzute în buget sumele respective. În cazul nostru sunt cam 160 de persoane, le-am numărat noi, în situaţia respectivă”, a declarat prorectorul UBB Dan Lazăr, citat de Digi24.

Și doctoranzii sunt afectați. Din cauza schimbărilor fiscale, din bursa lor, care a rămas la fel, trebuie acum să plătească şi contribuţii la stat.

Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)