Valeriu Gheorghiță: Rata de acoperire vaccinală nu e suficientă pentru a limita efectele valului 4 și ale infecției cu varianta Delta. Doza a treia restabilește eficiența vaccinurilor la peste 97% protecție față de formele severe (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Rata de acoperire vaccinală nu e suficientă pentru a limita efectele valului 4 și ale infecției cu varianta Delta. Doza a treia restabilește eficiența vaccinurilor la peste 97% protecție față de formele severe (VIDEO)
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Sursa foto: Facebook

Peste 5,4 milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19 în România, însă această rată de acoperire vaccinală nu este suficientă pentru a limita consecințele negative ale valului 4 și în mod deosebit ale infecției cu varianta Delta, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, marți, la Institutul Național „Matei Balș” din Capitală.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Valeriu Gheorghiță, despre rata de acoperire vaccinală și imunizarea cu doza a treia

„Pe 27 decembrie 2020, România începea vaccinarea împreună cu celelalte țări europene. Astăzi suntem pe 28 septembrie, sunt peste 10 milioane de doze administrate la acest moment pe teritoriul țării, peste 5,4 milioane de persoane care au primit cel puțin o doză de vaccin. Mai avem mult de recuperat, evident că această rată de acoperire vaccinală nu este suficientă pentru a limita consecințele negative ale valului 4 și în mod deosebit ale infecției cu varianta Delta. Tocmai de accea, persoanele care sunt în categoria celor vulnerabile, cum sunt cei peste 65 de ani și cei care se află în evidență cu afecțiuni cronice, care au mai mult de șase luni de la completarea schemei inițiale de vaccinare beneficiază în momentul de față fără doar și poate de la această doză de rapel, de la această doză de booster, care restabilește eficiența vaccinurilor, așa cum ele au fost autorizate inițial, la peste 95% protecție față de infecție, inclusiv față de varianta Delta, și la peste 97% protecție față de formele severe și față de riscul de spitalizare”, a declarat președintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a fi eligibilă pentru vaccinarea cu doza de booster.

„Doza a treia, doza de rapel, în momentul de față poate să fie administrată tuturor persoanelor care îndeplinesc două condiții. În primul rând, să avem cel puțin 180 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin și, evident, să fi completat schema inițială de vaccinare, dar în mod deosebit este recomandată, așa cum menționat, celor cu risc crescut de infectare, cum e personalul medical, personalul din învățământ, cei care sunt la interfața cu publicul și care interacționează în fiecare zi cu un număr mare de persoane, precum și cei care au risc crescut de forme severe, indiferent dacă au fost vaccinați cu schemă completă, și aici mă refer la vârstnici și cei care sunt în evidență cu afecțiuni cronice”, a adăugat oficialul.