Verdict pozitiv din partea experților: Subvarianta BA.2 a Omicron e mai contagioasă, dar nu produce forme severe de boală

Verdict pozitiv din partea experților: Subvarianta BA.2 a Omicron e mai contagioasă, dar nu produce forme severe de boală
Foto: Hepta.ro

Subvarianta BA.2 a Omicron, care este dominantă în Danemarca, este mai contagioasă decât BA.1, a declarat miercuri ministrul danez al Sănătății, Magnus Heunicke, potrivit Reuters.

În prezent, BA.1 reprezintă 98% din toate cazurile la nivel global, dar în Danemarca a fost confirmată subvarianta BA.2, care a devenit tulpina dominantă în a doua săptămână a lunii ianuarie. De asemenea, autoritățile britanice au deja în observație BA.2.

Veștile sunt bune, în sensul că datele preliminare sunt încurajatoare. BA.2 este de 1,5 ori mai contagioasă decât BA.1, a transmis miercuri, principala autoritate pentru boli infecțioase din statul nordic, Statens Serum Institut (SSI). În plus, în mare parte, persoanele vaccinate și nevaccinate sunt ferite de formele grave de boală, în urma infectării cu subvarianta BA.2.

Cifrele Omicron. Unde a fost depistată subvarianta BA.2

Până în prezent, cazuri de infectare cu BA.2 au mai fost confirmate în Marea Britanie, Suedia și norvegia.

Pe lângă anunțurile referitoare la BA.2, danezii au anunțat miercuri planurile de a renunța la ultimele restricții COVID-19, până la 1 februarie.

Potrivit OMS, Omicron are trei subvariante: BA.1, BA.2 și BA.3. La sfârșitul lui 2021, Organizația Mondială a Sănătății raporta 99% dintre cazurile de COVID secvențiate cu subvarianta BA.1.

În România, miercuri a fost raportat un număr record de infectări cu SARS-COV-2, 34.255 de cazuri. Totodată, au fost consemnate puține decese, 94.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina