Vești pozitive de la epidemiologul Emilian Popovici: „După valul Omicron urmează o perioadă de liniște, o apropiere de viața normală”

Vești pozitive de la epidemiologul Emilian Popovici: „După valul Omicron urmează o perioadă de liniște, o apropiere de viața normală
Emilian Popovici

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, crede că după valul de infectări cu Omicron, varianta mai contagioasă dar mai puțin periculoasă a SARS-COV-2, va veni o perioadă mult mai relaxată. Expertul în sănătate nu știe dacă pandemia se va încheia în acest an, adică la doi ani de când a fost declarată, dar este convins că perspectivele sunt optimiste pentru următoarele luni.

„Nu pot să spun asta (n.r. – dacă pandemia se află la final), dar pot să spun cu siguranță că după un val epidemic de o asemenea amploare, după ‘Uraganul Omicron’ asupra Europei, după o asemenea epidemie cu un nivel extraordinar de de infectări, urmează o perioadă de liniște interepidemică, chiar dacă virusul se menține circulant. 

Sigur, asta în absența apariției unei variante noi. Eu gândesc că după un asemenea val epidemic va urma un val de liniște care poate fi prelungit, o perioadă de apropiere de viața normală”, a declarat epidemiologul, marți seara, pentru B1 TV, în emisiunea „Actualitatea”, moderată de către Tudor Mușat.

Varianta Omicron, mult mai „prietenoasă”

Organizația Mondială a Sănătății a declarat, marți, că tot mai multe dovezi că varianta sud-africană, Omicron, provoacă simptome mult mai ușoare, iar rata de spitalizare e în scădere.

„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud.

Potrivit ministrului Alexandru Rafila, Omicron ar fi de patru ori mai ușor transmisibilă, dar mult mai blândă în privința efectelor negative. Astfel, cele mai multe cazuri simptomatice prezintă efecte minore.

Urmăriți B1TV.ro și pe