Veşti proaste pentru români la început de iarnă: Gazele s-au scumpit cu 7%, iar energia electrică cu 5%

Veşti proaste pentru români la început de iarnă: Gazele s-au scumpit cu 7%, iar energia electrică cu 5%
Foto: Capital

Calenedarul de liberalizare a prețurilor la utilități a adus pentru români creșteri substanțiale de prețuri. Energia electrică s-a scumpit cu 5,16%, în timp ce gazele naturale au consemnat o creștere cu 7,4%, majorare care se va resimți în special în perioada de iarnă.

“Problema cu prețul la gaze trebuie să țină cont și de metoda de calcul. Cum este stabilită această metodă de calcul nu a fost lămurit până în prezent de Autoritatea Naționala de Reglementare. Care este formula de calcul, dacă este corectă sau nu, că  există formula, fără îndoială.

Este valabil că pe tot lanțul, din păcate, formula de calcul la gaz suportă niște adiții de costuri în momentul în care trece pe conducte, pentru că de la Transgaz își adaugă un tarif. Același lucru e valabil după, la furnizorul Distrigaz și apoi la cel care produce  energie electrică”, a declarat analistul Valentin Ionescu, transmite B1 TV.

Între timp inflația continuă să rămână la cote minime, de la o lună la alta, dar în cifra generală, care include atât evoluția prețurilor alimentare, a celor nealimentare și a tarifelor pentru servicii, există evoluții diferite. Potrivit Statisticii, inflația anuală a fost de -1,6% în octombrie iar prețurile au crescut ușor față de septembrie, cu 0,28%. În septembrie s-au scumpit atât mărfurile alimentare, cu 0,5%, cât și cele nealimentare și serviciile, cu 0,13% și, respectiv, 0,27%.

Cât priveşte combustibilii, aceştia sunt mai ieftini decât la începutul anului, cu aproximativ 2,2 la sută.