Virus nou, cu potențial de pandemie, descoperit la porcii din China. Poate infecta și oamenii

Virus nou, cu potențial de pandemie, descoperit la porcii din China. Poate infecta și oamenii
Foto: Pixabay.com

În contextual actual, în care pandemia de coronavirus încă nu dă semne de dispariție, iar țările se confruntă cu alt val de infectări, un nou virus gripal, cu potențialul de a deveni pandemic, a fost identificat la porcii din China. Potrivit cercetătorilor, acesta poate infecta și oamenii, noteazăBBC.

Oamenii de știință din China spun că virusul are „toate caracteristicile” pentru a putea suferi noi mutații, astfel putând fi transmis cu ușurință de la o persoană la alta, răspândindu-se la nivel global.

Mai mult, fiind vorba de o tulpină nouă, imunitatea oamenilor ar putea fi scăzută în fața acesteia.

Noua tulpină de virus, identificată la porci

Cea mai recentă pandemie de gripă a fost cea porcină din 2009, apărută în Mexic. Virusul, numit A / H1N1pdm09, a fost inclus între timp în vaccinul antigripal.

Noul virus seamănă cu cel precedent, însă prezintă unele mutații noi.

Prof. Kin-Chow Chang, de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, este de părere că tulpina trebuie monitorizată, deși momentan nu prezintă un risc imediat.

„Acum suntem distrași de coronavirus – și pe bună dreptate. Dar nu trebuie să pierdem din vedere noii viruși potențial periculoși”, spune cercetătorul.

Și James Wood, șeful Facultății de Medicină Veterinară de la Universitatea Cambridge, spune că există în permanență pericolul apariției unor noi agenți patogeni și că animalele din ferme, cu care oamenii intră în contact, fiind o sursă pentru noi viruși cu potențial pandemic.

Virusul, denumit de cercetători G4 EA H1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele din căile respiratorii umane, fiind identificat deja la persoane care au lucrat în abatoare și fermele de porci din China.

Momentan, vaccinurile antigripale nu pot proteja împotriva acestei tulpini, însă ar putea fi adaptate la nevoie.

OMS trimite o echipă în China, pentru a investiga originile noului coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va trimite o echipă în China, pentru a investiga originile noului coronavirus, transmite Reuters.

Decizia vine în contextul demarării unei anchete internaționale pentru depistarea originii pandemiei, dar și după ce administrația Trump a anunțat că Statele Unite nu vor mai finanța OMS, spunând că instituția a devenit „marioneta Chinei”, precum și că a „dat multe sfaturi proaste”.

Și Mike Pompeo, șeful diplomației americane, susține că există „dovezi clare” că noul coronavirus a luat naștere într-un laborator din Wuhan, orașul chinez cu aproximativ 11 milioane de locuitori unde erau raportate, în premieră, cazuri de COVID-19 la finalul anului trecut.

„Există dovezi clare că de acolo a plecat. (…)Cred că întreaga lume poate vedea acum, amintiți-vă,Chinaare o istorie în a infecta lumea și a conduce laboratoare care nu corespund standardelor”, declara Secretarul de Stat al SUA.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a afirmat că pandemia de coronavirus „nu este nici măcar aproape de sfârșit”, dar a recunoscut că administrațiile naționale au făcut „ceva progrese” la nivel global.

„Cei mai mulți oameni sunt încă expuși, virusul încă are mult spațiu de manevră. Cu toții ne dorim ca asta să se încheie. Vrem să ne vedem mai departe de viețile noastre. Cu toate acestea, realitatea dură ne arată că nu este nici măcar aproape de sfârșit. Deși multe țări au făcut ceva progrese la nivel global, în realitate pandemia accelerează”, a subliniat acesta.

Tags: