Virușii sunt considerați de obicei dăunători sănătății noastre, dar un subset de viruși care trăiesc în intestin ar putea juca un rol crucial în reglarea stresului, sugerează câteva cercetări recente.
Descoperirea se adaugă la dovezi tot mai multe că interacțiunile dintre intestin și creier influențează comportamentul oamenilor și ar putea duce în cele din urmă la noi tratamente împotriva stresului.
În timp ce studiile anterioare au sugerat că însăși compoziția microbilor care trăiesc în intestin se modifică ca răspuns la stres, acestea s-au concentrat în mare parte pe bacterii, mai degrabă decât pe acest virom cercetat recent.
„Modul în care viromul interacționează cu bacteriile și modul în care acestea afectează sănătatea în funcție de stres și starea bolii este în mare parte neexplorat”, a spus Dr. Nathaniel Ritz, de la centrul de cercetare APC Microbiome Ireland de la University College Cork. „Cercetarea noastră deschide potențialul de a viza viromul pentru a trata și a reduce efectele stresului.”
Ritz și colegii săi s-au concentrat pe un subset de viruși numiți bacteriofagi, care infectează bacteriile și se reproduc alături de ele.
Deși sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua dacă transplanturile de virusuri sunt benefice pentru oamenii care suferă de afecțiuni legate de stres, cercetarea oferă unele dintre primele dovezi că virușii intestinali sunt implicați în răspunsul la stres și că manipularea acestora ar putea avea beneficii terapeutice.
„Un lucru e sigur, trebuie să recunoaștem că nu toți virușii sunt răi și că pot juca un rol cheie în menținerea bacteriilor rele din intestin la distanță, mai ales în perioadele de stres.”- a spus profesorul John Cryan de la APC Microbiome Ireland, care a condus cercetarea.