Ziua Sfântului Nicolae 2022: Cum s-o sărbătorești și ce să-i oferi unui copil 

Ziua Sfântului Nicolae 2022: Cum s-o sărbătorești și ce să-i oferi unui copil 
Foto: pixabay.

Ziua Sfântului Nicolae 2022 este o sărbătoare pe care copiii o așteaptă cu nerăbdare, deoarece tocmai în această zi găsesc cadouri dulci sub perne sau în papuci. Anul acesta, nu doar copiii, ci și adulții așteaptă un miracol – fiecare dintre noi își dorește ca anul 2023 să fie fără dificultăți și să pună capătul crizelor mondiale.

Ziua de pomenire a Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni este sărbătorită pe 6 decembrie după stilul vechi sau 19 decembrie după stilul nou. Sfântul Nicolae este considerat unul dintre cei mai venerați sfinți ortodocși, a devenit și prototipul lui Moș Crăciun. În țările catolice, micuții trezindu-se în dimineața zilei de 6 decembrie, caută un dar în șosete de Crăciun, iar copiii care sunt crescuți în Ortodoxie știu că Sfântul Nicolae pune un cadou doar sub pernă.

Răspunzând la întrebarea despre câte sărbători ale lui Nicolae sunt într-un an, vă reamintim că ziua Sfântului Nicolae este uneori numită și data de  22 mai.

Tradiții de ziua Sfântului Nicolae

Ortodocșii știu că unul dintre cei mai venerați sfinți îi ocrotește pe toți călătorii, marinarii, precum și pe cei săraci, bolnavi și, bineînțeles, pe copii. Adică cei care au nevoie de ajutorul lui. Principala tradiție a sărbătorii sunt cadourile și dulciurile, care sunt lăsate sub pernă sau în papuci.

Povestea ei este foarte interesantă: într-o casă locuia un văduv sărac, a cărui fiică s-a îndrăgostit de un tip dintr-o familie bogată. Nicolae, sub acoperirea nopții, a aruncat un mănunchi de monede în fereastra fetei, oferindu-i astfel o zestre și nepermițând îndrăgostiților să fie despărțiți. Din acel moment, Nicolae a simțit că a ajuta este chemarea lui și a început să arunce jucării, haine sau bani în casele celor aflați în nevoie.

Adesea, de Sfântul Nicolae, în multe orașe, se ridică brazi de Crăciun în piețe, sunt organizate festivități de Revelion, târguri și concerte. Organizațiile caritabile felicită orfanii cu această sărbătoare fermecătoare.

Ce trebuie să facem în această zi

De mult s-a crezut că după 19 decembrie încep înghețurile severe. Țăranii în această zi au făcut bere și au pus o lumânare în biserică, rugându-se Făcătorului de Minuni pentru toate binecuvântările și o recoltă bună anul viitor. Gazdele au copt plăcinte, au aranjat mese festive și au invitat vecinii să vină în vizită pentru a cinsti împreună memoria Sfântului Nicolae.

În această zi, puteți să susțineți o tradiție străveche și să gătiți o cină delicioasă, puteți să vă reuniți într-un cerc restrâns de familie sau să sunați la rude.

Să vă asumați rolul unui făcător de minuni și să oferiți copiilor: dulciuri,  jucării mult așteptate, haine, bilete la un eveniment de divertisment sau cărți.
Principalul lucru este să ne amintim că de Sfântul Nicolae trebuie să fim sănătoși și bine dispuși, în niciun caz să nu înjurați, ci doar să vă bucurați și să-i mulțumiți sfântului pentru ceea ce se întâmplă în viața voastră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene