Continuă războiul în Ucraina: O nouă rundă de negocieri în Turcia / Kievul, dispus să devină neutru și să facă un compromis privind regiunea Donbas / Moscova retrage din militari în Belarus

Continuă războiul în Ucraina: O nouă rundă de negocieri în Turcia / Kievul, dispus să devină neutru și să facă un compromis privind regiunea Donbas / Moscova retrage din militari în Belarus
Război în Ucraina, ziua 59. Volodimir Zelenski transmite că armata lui Putin încearcă să realizeze un obiectiv primitiv: „Să omoare cât mai mult și să distrugă tot ce văd”. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Maksim Blinov

UPDATE, 23.50: Col. Ion Petrescu, analist militar, a comentat situația de moment din Ucraina, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor, și a explicat că deocamdată nu se vede pe teren nicio victorie a celor care parte din forța de invazie trimisă de Kremlin.

UPDATE, 23.30: În Legiunea Internațională din Ucraina, înființată odată cu invazia rusă, sunt și cetățeni români, susține purtătorul de cuvânt al structurii într-un interviu pentru Libertatea.

UPDATE, 22.40: Ucraina este dispusă să devină neutră și să facă un compromis cu privire la statutul regiunii Donbas ca parte dintr-un acord de pace, însă orice înțelegere trebuie garantată și supusă unui referendum, a declarat Volodimir Zelenski pentru presa rusă, care a fost avertizată să nu transmită interviul, transmite Reuters.

UPDATE, 22.30: Ministerul ucrainean al afacerilor externe spune că orice fel de fals referendum în teritoriile ocupate ale Ucrainei va fi considerat nul și neavenit.

„Nicio țară din lume nu va recunoaște vreodată schimbarea forțată a frontierelor recunoscute internațional ale Ucraine. În schimb, Rusia se va confrunta cu un răspuns internațional și mai puternic, acutizând și mai tare izolarea sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko, citat de BBC.

UPDATE, 22.20: Ucraina studiază cu atenție chestiunea neutralității, a declarat Zelenski pentru presa rusă.

UPDATE, 22: Presa rusă a fost avertizată de autoritatea de resort din Federația Rusă să nu transmită un interviu cu Volodimir Zelenski. Mai mult, Roskomnadzor spune că a demarat și o anchetă cu privire la publicațiile care l-au intervievat pe președintele ucrainean.

UPDATE, 21.40: Volodimir Zelenski a promulgat legea care restricționează relatările despre mișcările trupelor și echipamentelor militare.

UPDATE, 21.15: Adjunctul ministrului rus al apărării a comis o gafă de zile mari când înmânea distincții unor militari ruși răniți în războiul din Ucraina, urându-i unuia dintre ei „să se pună pe picioare”, deși acesta rămăsese fără un picior.

UPDATE, 20.35: Campania de iarnă în Ucraina s-a încheiat și cel mai probabil cea de vară va fi decisivă, consideră un analist militar rus, care susține că „obiectivele vor fi atinse în cele din urmă”.

UPDATE, 20.15: Elon Musk, cel mai înstărit om din lume, consideră că Vladimir Putin „este semnificativ mai bogat” decât el.

UPDATE, 19.40: Șeful diplomației franceze consideră că va exista o „vină colectivă” dacă nu se face nimic pentru a ajuta orașul ucrainean Alep.

„Mariupol este noul Alep”, a afirmat Jean-Yves Le Drian, la Doha Forum, potrivit CNN.

UPDATE, 19.25: În condițiile în care ofensiva rusă stagnează, armata ucraineană susține că o serie de unități ruse sunt retrase din nordul Ucrainei către Belarus, un aliat al Rusiei, pentru proceduri de reaprovizionare, transmite BBC.

Multe unități ruse au suferit pierderi grele și au nevoie de mâncare, combustibil și muniție.

UPDATE, 19.20: Următoarea rundă de negocieri dintre Federația Rusă și Ucraina se va desfășura cu prezență fizică în Turcia, între 28 și 30 martie, a anunțat negociatorul ucrainean David Arakhamia, citat de CNN.

Oficialul nu a menționat locația exactă a tratativelor.

Discuțiile precedente s-au finalizat cu prea puține progrese.

UPDATE, 19.15: Tenismena Vera Zvonareva, fost număr 2 mondial, s-a alăturat rușilor care s-au exprimat public împotriva războiului din Ucraina.

UPDATE, 18.35: Rușii au eșuat în atingerea obiectivelor inițiale ale invaziei, care se refereau la capturarea Kievului în doar câteva zile, spune ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, citată de CNN.

UPDATE, 18.30: Mii de ruși au protestat la Praga împotriva războiului din Ucraina și spune că sunt împotriva lui Vladimir Putin și a politicilor sale.

UPDATE, 18: Ambasadoarea Ucrainei în SUA a declarat că „Rusia este un stat terorist condus de un criminal de război”.

„Vladimir Putin va trebui să sfârșească la închisoare”, a mai declarat Oksana Markarova pentru CNN.

UPDATE, 16.45: Pentru a fi mai ferită de o eventuală agresiune rusă, Germania caută să cumpere un scut antirachetă care ar acoperi inclusiv România.

UPDATE, 16.20: Statul Israel rămâne ferm alături de poporul ucrainean și va continua eforturile pentru a ajuta la reducerea suferinței și la oprirea băii de sânge, a declarat premierul Naftali Bennett, care a precizat că deja au fost trimise „cele mai bune echipe medicale pentru a fi înființat cel mai avansat spital de campanie în Ucraina, pe partea vestică”, transmite CNN.

UPDATE, 16.10: Într-o serie de contraatacuri de succes, Ucraina a recuperat mai multe localități care căzuseră pradă forțelor ruse, inclusiv la est de Harkov și la nord-vest de Mariupol, potrivit CNN.

UPDATE, 16.00: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat din nou pentru mai multă asistență militară. Kievul, spune el, cere doar 1% dintre tancurile și avioanele NATO, transmite CNN.

UPDATE, 15.10: Ministerul rus al Apărării a confirmat că a bombardat, sâmbătă după-amiază, „ținte militare” din orașul ucrainean Liov (Lviv), situat în vestul țării, la câteva zeci de kilometri de granița cu Polonia. Atacul s-a produs în timp ce președintele american Joe Biden se afla în Varșovia, pentru a acorda sprijin refugiaților ucraineni și pentru a asigura faptul că NATO își va apăra teritoriul.

UPDATE, 14.30: Rusia urmărește să împartă Ucraina în două, susțin serviciile de informații militare ucrainene. Regimul de la Kremlin vrea să obțină o regiune pe care să o poată controla, după ce nu a reușit să preia întreaga țară.

Șeful Direcției de Informații a ministerului ucrainean al Apărării, generalul Kyrylo Budanov afirmă că Rusia caută să „creeze Coreea de Nord și Coreea de Sud în Ucraina”, adăugând că țara sa va lansa în curând un război de gherilă pe teritoriul ocupat de ruși, scrie bbc.com.

UPDATE, 14.15: Cetățenii care locuiesc în provincia Luhansk, aflată în estul Ucrainei, ar putea fi chemați la un referendum privind aderarea la Federația Rusă. Declaraţia a fost făcută de liderul separatist local Leonid Pasechnik, potrivit BBC News.

UPDATE, 09.40: În ciuda bombardamentelor continue, armata ucraineană contraatacă puternic pe frontul de sud și de nord. Au fost recuperate 3 orașe și mai multe sate inclusiv de lângă Mariupol, Poltava şi Malinikva, din regiunea Zaporoji. Rușii au pierdut controlul și asupra Hersonului, singurul oraș important capturat în prima lună război, potrivit unui înalt oficial al Pentagonului, citat de New York Times. Această schimbare de situație complică planurile Rusiei de a ocupa coasta Mării Neagră și portul din sudul Odesei.

Ucraina intră în a doua lună de război. Deşi nu a înregistrat nicio victorie semnificativă, armata lui Vladimir Putin continuă să atace oraşele ucrainene, având ca țintă populația ascunsă în case, şcoli şi universităţi. Pe de altă parte, ucrainenii nu se dau bătuți. Din orașele devastate, continuă să reziste eroic și chiar să recucerească teritoriile ocupate de trupele rusești. Lupte grele se duc şi în jurul Kievului, acolo unde armata ucraineană a reușit să contracareze atacurile ruşilor, ba chiar să îi oblige să se retragă, după atacuri repetate.

Cât de periculoase sunt bombele cu fosfor?

În noaptea de sâmbătă spre duminică, rușii au aruncat un proiectil într-un reactor nuclear de cercetare din orașul Harkov. Amploarea daunelor nu poate fi evaluată deocamdată, din cauza bombardamentelor continue.

De asemenea, ucrainenii acuză soldații ruși că au început să folosească bombe cu fosfor.

„Fosforul alb este o substanță chimică cu o proprietate teribilă: se aprinde în contact cu aerul. Pur şi simplu, dacă scoţi capacul unei sticluțe cu fosfor şi intră în contact cu aerul, ia foc. Fosforul alb poate să provoace incendii cu ardere foarte rapidă care se răspândesc extrem de mult. Odată ce este aprins, fosforul alb este foarte greu de stins. Arată ca o ceară, se lipsește pe suprafețe, pe  piele, pe haine și este extrem periculos pentru oamenii obișnuiți. Provoacă arsuri profunde care trec chiar și prin os. Altă proprietate teribilă este că se poate reaprinde. Orice fel de muniție cu fosfor alb este interzisă încă din 1980. Fosforul alimentat cu oxigen, taie tot, inclusiv oțelul: Numai un om ajuns la disperare poate să folosească așa ceva”, a explicat expertul în arme nucleare Andrei Dorobanțu, în matinalul prezentat de Aneta Sîngeorzan pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Joe Biden, aproape de exploziile din Ucraina

În timp ce Joe Biden ținea o conferință la Varșovia, rușii bombardau orașul Liov, aflat în apropierea graniței Poloniei cu Ucraina. O serie de explozii puternice au lovit orașul aflat la 400 de kilometri de capitala Poloniei. În urma atacurilor care au vizat inclusiv un turn de telecomunicații și-au pierdut viața cel puțin cinci persoane.

Proiectilele, care au vizat un cartier din partea de est a Liov, au căzut peste un depozit de combustibil şi peste un turn de telecomunicații.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`