Administrația Joe Biden a eliberat primul pașaport cu „genul X”. Încă 11 țări și-au exprimat deja susținerea inițiativei

Administrația Joe Biden a eliberat primul pașaport cu „genul X. Încă 11 țări și-au exprimat deja susținerea inițiativei
Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al SUA. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Michael Brochstein

Administrația Biden continuă politicile cu privire la comunitatea LGBT+. În această săptămână a fost anunțată eliberarea pașaportului cu „genul X”, pentru persoanele care „nu se identifică” nici bărbat, nici femeie. Astfel, sunt vizate categoriile „non-binare și intersexuale”, potrivit lui Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA.

Noua variantă de pașaport va fi propusă oficial la începutul lui 2022 tuturor solicitanților. Administrația Biden justifică inițiativa drept un angajament al diplomației americane de a „promova libertatea, demnitatea şi egalitatea tuturor persoanelor”.

Pe lângă SUA, alte țări se alătură demersului. Cel puțin alte 11 state vor accepta documentele de identitate cu opțiunea „X”, deci „al treilea gen”. Printre ele, Germania, Canada, Argentina, India, Nepal și Pakistan.

Pașaportul cu „genul X” ar putea ajunge și în Europa

Rămâne de văzut în ce măsură ar urma să beneficieze inițiativa americanilor și de comunitatea europeană. Dintre partidele din România, USR a dovedit în Parlamentul European că susține măsurile pro LGBT+.

În septembrie, întrebat dacă susține căsătoria între persoane de același sex, Dacian Cioloș a preferat să schimbe subiectul.

„Eu sunt totdeauna nu adeptul datului cu barda, pumnul în gură, datul cu pumnul în masă şi a-şi impune nişte lucruri doar pentru că poţi, cum zic unii din politica românească, eu cred că adevăratele reforme şi evoluţii în societate le facem dacă organizăm discuţii aşezate, fără patimă şi fără energia conflictului permanent întreţinut pentru că unii politicieni au nevoie de conflict şi de scandal ca să existe”, a declarat președintele USR.