Agentul Kremlinului, deconspirat de SBU. Cu ce se ocupa omul lui Putin în Ucraina

Agentul Kremlinului, deconspirat de SBU. Cu ce se ocupa omul lui Putin în Ucraina
Foto: captura video.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit o rețea de informații a Direcției Principale de Informații a Federației Ruse (GRU), în care a fost implicat și deputatul Andrii Derkaci, informează departamentul de presă al SBU.

Andrii Derkaci a colaborat cu securiștii ruși

SBU a declarat că Derkaci, despre care nu a fost dezvăluit locul în care se află în prezent, a înfiinţat o reţea de firme private de securitate pentru a le folosi cu scopul de a facilita şi a sprijini intrarea unităţilor ruseşti în oraşele ucrainene în timpul invaziei ruse începute pe 24 februarie.

„Dezvoltarea operațională a rețelei s-a desfășurat mult timp, dar SBU a neutralizat-o în cele din urmă la începutul războiului, reținându-l pe fostul asistent al deputatului popular Igor Kolesnikov. De fapt, acesta, fiind angajat neoficial al Principalului Direcția Statului Major al Federației Ruse cu indicativul de apel „Veteran”, a fost un semnalist și curier financiar între serviciile speciale ale Federației Ruse și Derkaci”, precizează reprezentanții SBU.

Ucraineanul a fost recrutat în 2016

Potrivit lui Kolesnikov, Derkaci a fost recrutat în 2016. Conducerea de vârf a GRU a lucrat personal cu el – șeful departamentului Igor Kostyukov și primul său adjunct Vladimir Alekseev.

Potrivit SBU, Derkaci a primit fonduri de la Direcția Principală a Statului Major al Federației Ruse pentru a crea structuri private de securitate pe care inamicul plănuia să le folosească pentru a pune mâna pe Ucraina. Pentru implementarea planurilor lor, GRU a alocat 3-4 milioane de dolari SUA la câteva luni, o parte semnificativă din aceste fonduri ajungând în buzunarele lui Derkaci.

După arestarea sa, Kolesnikov a încheiat o înțelegere cu ancheta și a oferit „multe mărturii interesante” despre activitățile rețelei și rolul acesteia în pregătirea unui război la scară largă. În luna mai, instanța i-a anunțat sentința pentru înaltă trădare.

Urmăriți B1TV.ro și pe