ALEGERI LOCALE 2020 | BEC, ultimele detalii despre scrutinul de duminică: Votul valabil exprimat şi votul nul / Unde se aplică ştampila pe buletin / Votul multiplu se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare

ALEGERI LOCALE 2020 | BEC, ultimele detalii despre scrutinul de duminică: Votul valabil exprimat şi votul nul / Unde se aplică ştampila pe buletin / Votul multiplu se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare

Mai sunt două zile până la alegerile locale 2020, iar Biroul Electoral Central (BEC) face ultimele precizări despre cum trebuie să se desfășoare alegerile și ce trebuie să știe alegătorul.

Votul valabil exprimat şi votul nul – unde se aplică ştampila pe buletin

Fiecare român trebuie să știe că în ziua alegerilor locale, 27 septembrie 2020, la secția de votare va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru preşedintele consiliului judeţean.

În București, alegătorii vor primit tot patru buletine de vot, după cum urmează: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului Bucureşti şi unul pentru Consiliul General.

Cum se aplică ștampila pe buletinul de vot

– ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater

– ştampila cu menţiunea „Votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);

– ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot);

– ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Când un vot este considerat nul

buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;

– buletinul de vot care are alt model decât cel legal;

– buletinul pe care a fost aplicată o ştampilă cu menţiunea ”Votat” care are alt model decât cel legal aprobat;

– buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ”Votat”;

– buletinul pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere;

– buletinul pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate/ anulate de alegător;

– buletinul pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater;

– buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” atinge două sau mai multe patrulatere.

Ulterior, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi introduce fiecare buletin de vot în urna corespunzătoare.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Votul multiplu – procedură specială

Votul multiplu este atunci când o persoană votează de două sau mai multe ori în aceeaşi zi. Biroul Electoral Central a stabilitce se întâmplă cu un cetățean care a votat ilegal. Fapta se pedepsește cu închisoare de șa 6 luni la 3 ani.

„Urmare a introducerii codului numeric personal al unui alegător în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV, acesta semnalează faptul că persoana care s-a prezentat la urne şi-a mai exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare mai întâi va aduce la cunoştinţa alegătorului că SIMPV a semnalat că şi-a mai exercitat o dată dreptul de vot la aceste alegeri şi că fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracţiunea de fraudă la vot prevăzută de art. 387 alin. (1) lit. b) din Codul penal şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.”, transmite BEC, potrivit Agerpres.

Verificări în cazul folosirii urnei mobile, pentru evitarea votului multiplu

În același context, BEC precizează că datele, respectiv Codurile numerice personale ale alegătorilor care au formulat cereri pentru urna mobilă, sunt preînregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Ultima oră
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)
10:04 - Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai face față numărului mare de pacienți. Număr record de internări