Alegeri parlamentare 2020. Românii din diaspora pot vota chiar dacă documentul de reşedinţă a expirat

Alegeri parlamentare 2020. Românii din diaspora pot vota chiar dacă documentul de reşedinţă a expirat

Mai sunt doar câteva zile până la alegerile parlamentare 2020, iar Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le amintește românilor care au un document ce atestă reşedinţa în străinătate şi al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 că vor putea vota la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Alegeri parlamentare 2020: Românii din străinătate pot vota chiar dacă documentul de reşedinţă a expirat

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat luni informații actualizate privind condițiile în care vor putea vota românii din străinătate. Printre acestea este precizat și faptul că românii din diaspora pot vota chiar dacă documentul de reşedinţă a expirat după 1 martie.

– Persoanele care fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare din străinătate, pe baza unui act de identitate, dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, iar în cazul cetățenilor români cu reședința în străinătate și pe baza unui document care atestă reședința în străinătate, dintre cele prevăzute în anexa la Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 1627/2019, cu modificările și completările ulterioare.

– Aceste prevederi se aplică și membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate care au domiciliul sau reședința în străinătate.

– Documentul care atestă reședința în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secției de votare din străinătate, în original, în copie sau în format electronic, după caz.

– Alegătorul cu reședința în străinătate care deține un document ce atestă reședința în străinătate, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot conform regulilor mai sus menționate.

– În cazul în care prevederile legislației statului care a emis documentul ce atestă reședința sunt mai favorabile, acestea se aplică cu prioritate.

– Până cel mai târziu cu 48 de ore înaintea primei zile a votării, Ministerul Afacerilor Externe întocmește și aduce la cunoștință publică lista documentelor ce atestă reședința în străinătate ale căror termene de valabilitate au expirat anterior datei de 1 martie 2020 și care sunt considerate valabile de statul emitent.

Există și excepții. Când nu se aplică condiția domiciliului sau a reședinței în străinătate

Condiția domiciliului sau a reședinței în străinătate, respectiv a prezentării unui document ce atestă reședința în străinătate nu se aplică următoarelor categorii de alegători care se prezintă la vot la secțiile de votare din străinătate:

a) candidaților, dacă aceștia candidează în circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării;

b) personalului misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare, secțiilor consulare și institutelor culturale din străinătate;

c) militarilor, polițiștilor și personalului civil român din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională trimiși în misiune în teatre de operații din străinătate.

Potrivit art. 1 din Decizia nr. 35/2020 a Biroului Electoral Central (BEC), alegătorul care deține un act de identitate dintre cele prevăzute de lege, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.

AEP a primit peste 2.000 de plicuri exterioare care conțin buletinele de vot ale alegătorilor români din străinătate

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că, până la data de 25 noiembrie, a fost înregistrată primirea a 2.141 de plicuri exterioare care conţin buletinele de vot ale alegătorilor români din străinătate.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, până la data de 25 noiembrie 2020, a fost înregistrată primirea a 2141 de plicuri exterioare care conțin buletinele de vot ale alegătorilor români din străinătate. Precizăm că, din numărul total de plicuri înregistrate, 960 sunt din Spania, 279 din Germania, 216 din Danemarca, 171 din Moldova, 125 din Olanda, 85 din Luxemburg, 80 din Marea Britanie, 76 din Ungaria, 72 din Italia, 49 din Grecia, 13 din Slovacia, 10 din Polonia, 2 din Serbia, 1 din Bulgaria, 1 din Suedia, 1 din Turcia”, transmiteAEP.

Potrivit sursei citate, instrucțiunile privind exercitarea dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 se găsesc atât în interiorul plicului, cât și pe site-ulvotstrainatate.ro.