Alexei Navalny a câștigat Premiul Saharov, pentru lupta sa pentru drepturile omului

Alexei Navalny a câștigat Premiul Saharov, pentru lupta sa pentru drepturile omului
Alexei Navalny / Foto: Hepta.ro

Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalny, a câștigat premiul Saharov pentru libertate de gândire, cel mai înalt tribut al Uniunii Europene pentru lupta pentru apărarea drepturilor omului, declară EuroNews.

Miercuri, liderii partidelor politice prezente în Parlamentul European l-au votat pe Navalny drept câștigătorul acestui premiu merituos.

Singur în fața lui Vladimir Putin

„Angajamentul său neîntrerupt pentru o Rusie democratică este reprezentativ pentru numeroși activiști care luptă pentru drepturile liberale”, a scris David McAllister, europarlamentar german al grupului PPE de centru-dreapta și președinte al comisiei parlamentare pentru afaceri externe.

Alexei Navalny, cel mai proeminent dușman a lui Vladimir Putin în lupta electorală, alături de femeile din Afghanistan și Jeanine Anez, un politician din Bolivia care a devenit președinte interimar, după presupusa fraudă electorală a lui Evo Morales, au fost nominalizați pentru câștigarea premiului Saharov. 

Premiul de 50,000 de euro ar trebui să fie înmânat în cadrul unei sesiune speciale în Parlamentul European, pe 15 decembrie, dar acest lucru este improbabil în cazul lui Navalny, deoarece acesta execută o pedeapsă de doi ani pentru fraudă în Rusia. 

Alexei Navalny riscă să rămână la închisoare încă un deceniu

Acesta declară că acuzațiile sunt nefondate, având o puternică motivație politică, deoarece Navalny reprezintă o provocare pentru autoritățile de la Kremlin. Autoritățile ruse au deschis un nou dosar, iar în urma acestuia, Alexei Navalny riscă să rămână după gratii pentru încă un deceniu.

„Premiul de astăzi îi recunoaște imensul curaj și reiterăm apelul nostru pentru eliberarea lui imediată”, a declarat David Sassoli, președintele Parlamentului European, pe pagina sa de Twitter.

În august, Angela Merkel a cerut eliberarea deținutului Alexei Navalny din închisorile rusești, dar aceasta a fost refuzată categoric de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Reamintim că opozantul lui Putin a fost arestat în ianuarie 2021, imediat cum s-a întors din Germania, unde a fost tratat în urma otrăvirii cu agent neurotoxic de tip noviciok. Navalny a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, pentru fraudă.

Ultima oră
20:06 - Doar 32.734 de persoane vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Câte au primit prima doză
19:46 - Florin Roman: PNL și PSD nu s-au adunat în coaliție din dragoste, au fost presiunea publică și matematica parlamentară / Ce spune liberalul despre rămânerea lui Florin Cîțu la conducerea partidului (VIDEO)
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis