Ambasada SUA, redeschisă la Kiev. Însărcinatul cu afaceri a folosit în discurs celebrul mesajul transmis ruşilor de soldaţii ucraineni de pe Insula Şerpilor (VIDEO)

Ambasada SUA, redeschisă la Kiev. Însărcinatul cu afaceri a folosit în discurs celebrul mesajul transmis ruşilor de soldaţii ucraineni de pe Insula Şerpilor (VIDEO)
În imagine: Kristina Kvien, însărcinatul cu afaceri al SUA în Kiev. Sursa foto: Hepta - Zuma Press / Pavlo Gonchar

Kristina Kvien, însărcinatul cu afaceri al SUA, şi mai mulţi diplomaţi americani au ajuns, duminică, în Kiev, unde s-a redeschis ambasada americană. În discursul său, Kvien a citat celebrul mesaj adresat ruşilor de către soldaţii ucraineni din Insula Şerpilor.

Mesajul Kristinei Kvien, la Kiev

„Sunt încântată că m-am putut întoarce la Kiev azi, de Ziua Victoriei în Europa, pentru a vedea triumful binelui asupra răului în orașul pe care-l iubesc.

Preşedintele Vladimir Putin a eşuat. A eşuat să preia Kievul. După cum vedeţi, suntem aici.

Putin a eşuat pentru că a putut înlocui guvernul Ucrainei cu marionete sale, nu a reuşit să subjuge mândrul popor ucrainean, care pe tot teritoriul ţării a refuzat să se supună voinţei lui şi le-a transmis ruşilor: Go f*ck yourself!”, a susținut Kristina Kvien, duminică.

Americanii au redeschis și ei ambasada din Kiev, la câteva săptămâni după ce rușii s-au retras din regiune, pentru a se concentra pe bătăliile din estul Ucrainei.

Mesajul ucrainenilor din Insula Şerpilor care a intrat în istorie

În chiar prima zi a invaziei rusești, 13 poliţişti de frontieră care apărau Insula Şerpilor, din Marea Neagră, i-au înfruntat pe invadatori.

Potrivit unei înregistrări audio, ei au refuzat să se predea şi au înjurat nava rusă care i-a somat.

Inițial s-a crezut că ucrainenii au fost uciși. Datele ulterioare au arătat, însă, că aceștia au fost luați prizonieri, fiind eliberați apoi și decorați de statul ucrainean.

Un soldat ucrainean arătând degetul mijlociu unei nave rusești a devenit apoi un simbol al războiului, fiind desenat pe un timbru emis de Poșta ucraineană și care a marcat scufundarea crucișătorului „Moscova”, nava amiral a rușilor în Marea Neagră. Ucrainenii din Kiev au stat apoi la cozi uriașe ca să cumpere timbrele.

În ultima vreme, forțele ucrainene au distrus mai multe ținte în Insula Șerpilor.

Imagine cu timbrele care celebrează scufundarea navei rusești „Moscova”. Sursă foto: Hepta – Abaca Press / AA/ABACA
Urmăriți B1TV.ro și pe