Ambasada Ucrainei în Israel, mesaj „foarte agresiv”: „Ne aşteptăm ca guvernul israelian să facă ce e corect şi moral”

Ambasada Ucrainei în Israel, mesaj „foarte agresiv”: „Ne aşteptăm ca guvernul israelian să facă ce e corect şi moral”
Foto: Hepta - Aziz Karimov/SOPA Images via ZUMA Press Wire

Ambasada Ucrainei în Israel a acuzat statul evreu că nu furnizează proteze pentru ucrainenii răniţi în bombardamentele rusești. Oficiali israelieni de rang înalt s-au declarat „surprinşi” de mesajul „foarte agresiv” al ambasadei, mai ales că Israelul s-a mobilizat pentru a trimite ajutoare umanitare Ucrainei.

Mesajul critic al ucrainenilor față de Israel

„Mulţi ucraineni şi-au pierdut membre în urma atacurilor ruse. Israelul este o putere internaţională în domeniul protezelor.

Ne aşteptăm ca guvernul israelian să facă ceea ce este corect şi moral şi să îi ajute pe Dalil şi pe mulţi alţi ucraineni să îşi revină” – e mesajul postat pe pagina de Facebook a ambasadei Ucrainei în Israel.

Ambasada a atașat și o fotografie cu Dalil, un tânăr de 19 ani care şi-a pierdut ambele picioare în război, scrie Agerpres.

„Guvernul israelian refuză să îl trateze doar fiindcă e ucrainean. Când ONU adoptă rezoluţii susţinute de palestinieni care condamnă Israelul pentru că se apără, de ce Ucraina votează 78% din acestea?” – se mai arată în mesaj.

Replică la acuzațiile ucrainenilor

Organizaţia neguvernamentală UN Watch, care monitorizează Organizaţia Naţiunilor Unite, a replicat arătând că din 2014 Ucraina a votat împotriva Israelului în 78% din rezoluţiile ONU referitoare la statul evreu.

Potrivit TPS, Ucraina a votat pentru 95 din cele 122 de rezoluţii împotriva Israelului şi s-a abţinut în privinţa a 27, fără a vota nici o singură dată în favoarea israelienilor. În schimb, Israelul a votat de trei ori alături de Ucraina pentru condamnarea agresiunii şi dezinformării din partea Rusiei, asumându-şi riscuri diplomatice, notează TPS.

Iar oficiali de rang înalt de la Ierusalim au vorbit despre ajutorul umanitar „la un nivel fără precedent” acordat de Israel Ucrainei, inclusiv prin transportul aerian al unor copii bolnavi de cancer, pentru tratamente în Israel.

De asemenea, israelienii au trimis ucrainenilor spitalul de campanie Kochav Meir, complet echipat, medicamente, ambulanţe, alimente și generatoare de curent.

Urmăriți B1TV.ro și pe