Americanii și ucrainenii lucrează la un plan „B” pentru exportul de cereale ucrainene, după loviturile ruse de la Odesa

Americanii și ucrainenii lucrează la un plan „B” pentru exportul de cereale ucrainene, după loviturile ruse de la Odesa
Foto: Pixabay.

Americanii și  ucrainenii asupra elaborării unui „Plan B” pentru a debloca exporturile de cereale în urma atacurilor ruse asupra Odesei, informează CNN, referindu-se la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

SUA și Ucraina elaborează un „Plan B”

„Planul B include transportul rutier, feroviar și fluvial, precum și trimiterea de șlepuri și ajustarea sistemelor feroviare pentru a se potrivi mai bine cu cele europene, astfel încât exporturile să se poată deplasa mai rapid”, spun reprezentanții USAID.

Statele Unite au remarcat că este necesar să se țină seama de diverse circumstanțe neprevăzute, deoarece nu se poate avea încredere în liderul rus, Vladimir Putin.

Reacția bizară a Kremlinului

Rușii au revendicat bombardamentele asupra portului Odesa, imediat după semnarea acordului de permitere a tranzitului de cereale în Marea Neagră. Dacă inițial au negat ofensiva, duminică, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al afacerilor externe Maria Zaharova a anunțat că armata rusă a lovit o navă militară ucraineană și un depozit de armament american.

„Rachetele de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, lansate de pe mare au distrus o navă de război ucraineană andocată și un stoc de rachete antinavă livrate de Statele Unite regimului de la Kiev. O facilitate de mentenanță militară a fost, de asemenea, distrusă”, a declarat ministerul rus al apărării, potrivit hellas.postsen.com.

Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelensky l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că a „scuipat în față” acordul de deblocare a exporturilor de cereale intermediat de Națiunile Unite și Turcia.
Urmăriți B1TV.ro și pe