Analistul Marius Văcărelu, despre cartea prințului Harry: Mari valori au ajuns rezerve, inclusiv Cristiano Ronaldo, deci nu asta ar fi ideea / Nu există un manual pentru a fi familia monarhică perfectă (VIDEO)

Analistul Marius Văcărelu, despre cartea prințului Harry: Mari valori au ajuns rezerve, inclusiv Cristiano Ronaldo, deci nu asta ar fi ideea / Nu există un manual pentru a fi familia monarhică perfectă (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Taidgh Barron

Nu există un manual pentru a fi familia monarhică perfectă, a declarat Marius Văcărelu, analist de politică externă, miercuri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, acolo unde a comentat cartea „Spare” („Rezerva”) a Prințului Harry, în care fiul cel mic al Regelui Charles al III-lea a lansat un nou val de critici la adresa Familiei Regale Britanice.

Ce a spus analistul Marius Văcărelu despre „Spare”, cartea autobiografică a prințului Harry

Referitor la deplângerea condiției de „rezervă”, analistul român a explicat: Asta e problema, că o avem de la greci, ne-au rămas atâtea tragedii și nu numai care spun același lucru, domne`, nu poți să lupți cu adevărat împotriva destinului. Te-ai născut al doilea, îmi pare rău, nu ești primul, asta este o chestiune pe care trebuie să o ai în vedere. Apoi, nu uitați că mari valori au ajuns rezerve, și Cristiano Ronaldo în ultimii ani a ajuns la Manchester United o rezervă, practic, n-a mai fost un titular, deci nu asta ar fi ideea, în opinia mea”.

„Ceea ce mai degrabă mi se pare mai important este momentul care a fost ales, momentul lansării, adică decembrie-ianuarie, când, cu tot respectul, o bună parte a presei nu are subiecte, îmi pare rău să spun asta, și atunci a ieșit foarte bine pentru că era o zonă și toți au fost atenți la acest subiect, pe o variantă. Pe alta, să nu uităm un lucru, totuși, că nu există un manual perfect pentru a fi monarh, cu atât mai puțin nu există un manual pentru a fi familia perfectă monarhică”, susține Marius Văcărelu.

El a atras atenția că monarhiile diferă de la o țară la alta.

„Sunt țări și țări. Monarhia în Japonia este de un anumit tip, monarhia în Olanda, altă formulă, cea în Spania, nu uitați, cu totul și cu totul altceva, cea în Norvegia, alta, deci nu avem un manual perfect. Încercând să ne raportăm la o iluzie, mai degrabă ne raportăm la ce? La povești? La momentele în care acum câteva sute de ani sau mii de ani erau regii într-un anumit mod? Nu mai este absolutismul monarhic, în primul rând”, a adăugat Marius Văcărelu.

„Nu avem un manual perfect, odată. Apoi să nu uităm, totuși, că așteptările cetățenilor sunt de un anumit tip, dar cetățenii sunt, totuși, suficient de capabili să facă distincția între conducerea statului la nivel politic mai degrabă onorific și Downing Street (strada de reședință a guvernului britanic, n.r.), adică să nu uităm că în ultimii doi-trei ani Marea Britanie a schimbat mai mulți premieri, ceea ce a fost mai important și contează mai mult buzunarul fiecăruia”, a mai spus analistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:46 - Boris Johnson ar fi fost amenințat de Putin înainte de invazia în Ucraina: “Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut”
07:30 - Matei Dima, celebrul vlogger BRomania, a recunoscut că a condus beat și drogat. Ce amendă penală trebuie să plătească
07:18 - Andrew Tate, de după gratii: „România e o țară comunistă”. Când s-a mutat în țara noastră a spus că vrea să trăiască într-o societate în care „corupția este accesibilă tuturor” (VIDEO)
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal