Andrei Țăranu, despre alegerile din Italia: Au avut cel mai mic număr de alegători din istoria țării / Fratelli d’Italia seamănă cu partidul Rusia Unită. Meloni e împotriva lui Putin, dar discursurile lor seamănă foarte mult (VIDEO)

Andrei Țăranu, despre alegerile din Italia: Au avut cel mai mic număr de alegători din istoria țării / Fratelli d’Italia seamănă cu partidul Rusia Unită. Meloni e împotriva lui Putin, dar discursurile lor seamănă foarte mult (VIDEO)
Politologul Andrei Țăranu a comentat, pentru B1 TV, rezultatele alegerilor din Italia. Despre Giorgia Meloni și partidul Fratelli d’Italia. Foto: Andrei Țăranu / Facebook

Politologul Andrei Țăranu a vorbit luni, pentru B1 TV, despre alegerile din Italia, a căror victorie a fost revendicată de partidul extremist Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia), condus de Giorgia Meloni.

Țăranu a făcut referire la absenteismul record de la acest scrutin, dar și la temerile multor italieni odată cu ascensiunea acestei formațiuni radicale. Fratelli d’Italia a câștigat alegerile cu 22%, dar asta în condițiile în care majoritatea covârșitoare a cetățenilor nu s-au prezentat la vot.

Politologul a vorbit apoi despre Giorgia Meloni și asemănările dintre Fratelli d’Italia și Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Absenteism record la alegerile din Italia

„Întâmplarea face că eu abia m-am întors din Italia și am văzut în aer aceste lucruri: pregătirea de alegeri, sentimentele italienilor în fața unei foarte probabile victorii a lui Meloni. Dna Meloni e un produs al lui Berlusconi, e produsul radical al lui Berlusconi, pentru că ea promovează un naționalism extrem, un euroscepticism și o formulă radicală în ce privește raporturile dintre Bruxelles și Roma.

Evident că asta sperie pe toată lumea, mai puțin pe acei 22%, acel sfert din populația italiană din jumătatea care a ieșit la vot. Trebuie spus un un lucru important: aceste alegeri au avut cel mai mic număr de alegători din istoria Italiei și gândiți-vă că Italia a avut o perioadă aproape permanentă de alegeri din 1945. Aproape permanent a avut crize.

În 76 de ani de când există Republica Italiană s-au succedat 70 de guverne, aproape anul și guvernul, or ce se întâmplă acum vine din această tensiune uriașă, economică în primul rând, a cetățenilor italieni care se simt deprivați, dacă vreți, în raport cu Bruxellesul.

În perioada pandemiei, aduceți-vă aminte, că prima țară cea mai lovită a fost Italia și mai ales nordul Italiei de unde vin Meloni și Berlusconi, or în primele luni nimeni nu i-a putut ajuta. Unii au perceput asta ca un fel de abandon din partea Bruxellesului”, a declarat Andrei Țăranu, pentru B1 TV.

Andrei Țăranu, despre Giorgia Meloni și partidul Fratelli d’Italia

Politologul a afirmat apoi că partidul Fratelli d’Italia este unul „radical, extremist”.

„Dna Meloni a făcut niște afirmații radicale în periaoda în care era ministru în Guvernul Berlusconi, motiv pentru care a și fost îndepărtată de acolo, ca să nu strice imaginea lui Berlusconi, care s-a stricat de la sine mai târziu. Aceste remarci erau legate de politica pozitivă a lui Mussolini și de modelul de dezvoltare al fascismului. E motivul pentru care odată cu Fratelli d’Italia putem vorbi de un partid extrem conservator, foarte aproape de fascism, cu singura caracteristică: dacă fascismul era mai mult sau mai puțin laic, această mișcare are o puternică componentă religioasă.

Ceea ce e paradoxal e că, într-o uriașă măsură, Fratelli d’Italia seamănă cu partidul rusesc al lui Putin – Rusia Unită, în retorică, în mișcările anti-LGBT, spaima față de Occident, antimigrație.
Dar Meloni e complet împotriva lui Putin. Altfel, discursurile lor seamănă foarte bine”, a mai explicat politologul Andrei Țăranu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe