ANPM, despre incidentul de la Cernobîl: „Valorile actuale arată că nu există niciun pericol pentru populație”

ANPM, despre incidentul de la Cernobîl: „Valorile actuale arată că nu există niciun pericol pentru populație”
200 de gardieni de la centrala nucleară Cernobîl ar fi fost luați ostatici de trupele ruse. Foto: Hepta - Zuma Press / Mykhaylo Palinchak

Noaptea trecută, un incident a avut la Cernobîl. O dronă a lovit învelișul din beton care protejează rămășițele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare, din Ucraina. Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a transmis că nu reprezintă un pericol pentru România, scrie Observator.

Mesajul ANPM

Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și coordonată de ANPM, monitorizează permanent evoluția radioactivății mediului la nivel național.

ANPM a transmis că incidentul petrecut nu reprezintă un pericol pentru România.

„RNSRM are implementate mai multe măsuri de verificare și avertizare sau alarmare permanente, care relevă orice creșteri ale radioactivității în probele de mediu monitorizate, iar valorile actuale arată că nu există niciun pericol pentru populație, ca urmare a acestui incident. Datele stațiilor automate sunt disponibile online pe site-ul ANPM, respectiv pe platforma EURDEP (European Radiological Data Exchange Platform), site-ul Comisiei Europene. Continuăm monitorizarea atentă a evoluției situației radioactivității mediului, coroborată cu direcția curenților de aer”, a declarat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, într-un comunicat.

Datele sunt postate permanent pe web site-ul ANPM și sunt analize de laborator pe diferiți factori de mediu, cum ar fi: aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice și apă de suprafață.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`