Antony Blinken, la Berlin: Nord Stream 2, un proiect geopolitic rusesc care subminează Ucraina. Scopul nostru, să ne asigurăm că Moscova nu poate folosi energia ca armă

Antony Blinken, la Berlin: Nord Stream 2, un proiect geopolitic rusesc care subminează Ucraina. Scopul nostru, să ne asigurăm că Moscova nu poate folosi energia ca armă
foto: Hepta.ro / DPA Images / John Macdougall

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, spune despre gazoductul Nord Stream 2 că este un proiect geopolitic rusesc care subminează securitatea Ucrainei, precum și că Washingtonul vrea să se asigure că Moscova nu folosește energia ca mijloc de coerciție împotriva vreunui stat european.

Șeful diplomației americane critică proiectul Nord Stream 2. Ce a declarat Antony Blinken la Berlin

La o conferință de presă comună cu omologul său german, Heiko Maas, Antony Blinken a punctat că Washingtonul este hotărât să vadă dacă poate scoate ceva pozitiv dintr-o situație dificilă și să consolideze securitatea energetică a Europei.

„Scopul nostru rămâne să ne asigurăm că Rusia nu poate folosi energia ca instrument de coerciție, ca armă împotriva Ucrainei sau a oricui altcuiva în Europa”, a spus șeful diplomației americane, potrivit Reuters preluată de US News.

Antony Blinken susține că proiectul Nord Stream 2 rămâne principalul punct de dezacord dintre SUA și Germania.

Washington se opune proiectului Nord Stream 2, care este finalizat în proporție de 95% și care va dubla exporturile rusești pe tronsonul din Marea Baltică. În plus, va ajuta Rusia să reducă volumul de gaz pe care îl exportă prin Ucraina, privând astfel Kievul de sume importante din taxele de tranzit.

Germania dorește să ducă la bun sfârșit proiectul în valoare de 11 miliarde de dolari.

Administrația Biden a eliminat sancțiunile impuse companiei care se află în spatele proiectului, cu Antony Blinken argumentând că ridicarea sancțiunilor servea intereselor americane.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că Berlinul dorește o soluție care să fie acceptabilă pentru ambele tabere.

„Știm care sunt așteptările la Washington. Este extrem de important pentru noi să ajungem la rezultate pe care să le poată susține și Washingtonul”, susține oficialul german.