Anunț OMS: Faza acută a pandemiei s-ar putea încheia. Care este condiția pe care țările trebuie să o îndeplinească

Anunț OMS: Faza acută a pandemiei s-ar putea încheia. Care este condiția pe care țările trebuie să o îndeplinească
Faza acută a pandemiei s-ar putea încheia (FOTO. Hepta- Zuma Press / Rafael Henrique)

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a spus că faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în acest an, dacă aproximativ 70% din populație va fi vaccinată.

„Așteptăm că faza acută a acestei pandemii să se încheie anul acesta, desigur cu o singură condiție, vaccinarea de 70% până la jumătatea acestui an, în jurul lunii iunie, iulie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit publicației Al Jazeera.

„Ne așteptăm ca vaccinul să fie mai potrivit contextelor în care va fi utilizat, cu mai puține constrângeri de depozitare și la un preț mai mic”, a spus șeful OMS.

Tedros a cerut, de asemenea, țărilor africane să susțină eforturile de a înființa un organism african de reglementare a medicamentelor.

El a spus că instituțiile continentale, precum planificata Agenție Africană pentru Medicamente, sunt importante, deoarece ar putea reduce costurile și ar putea ajuta la combaterea traficului de medicamente contrafăcute sau de proastă calitate.

Doar 11% dintre africani sunt vaccinați, aceasta fiind cea mai scăzută rată din lume.

OMS cere bani țărilor bogate pentru vaccinarea în țările cu economii mici și medii

Organizația Mondială a Sănătății face apel la țările mai bogate să doneze 16 miliarde de dolari unui program menit să ofere acces la vaccinuri, tratamente și teste Covid-19 în țările cu venituri mici și medii.

Aproximativ jumătate din țările lumii au ratat obiectivul OMS de a vaccina cel puțin 40% din populația lor până la sfârșitul anului 2021.

Doar 0,4% din cele 4,7 miliarde de teste Covid administrate la nivel mondial au fost folosite în țări cu venituri mici, conform OMS.

La doi ani de la izbucnirea epidemiei de Covid-19, Europa ar putea intra în curând într-o „perioadă lungă de liniște” datorită ratelor ridicate de vaccinare, a anunțat OMS la începutul lunii.

Urmăriți B1TV.ro și pe