Aproximativ 250 de balene au eşuat într-un golf de pe coasta vestică a insulei australiene Tasmania

Aproximativ 250 de balene au eşuat într-un golf de pe coasta vestică a insulei australiene Tasmania
Sursa Foto: Digi24

În jur de 250 de balene au eşuat luni, 21 septembrie, într-un golf de pe coasta vestică a insulei australiene Tasmania, potrivit agenției de presă DPA.

Anunțul a fost făcut de Departamentul pentru protejarea faunei sălbatice din această regiune.

Peste 200 de balene au eşuat într-un golf de pe coasta vestică a Tasmaniei

O echipă de salvare formată din biologi marini a fost trimisă la Macquarie Harbour pentru a ajuta la salvarea cetaceelor, despre care se crede că ar fi balene-pilot.

Conform primelor informații, se pare că mamiferele marine ar fi eşuat pe un banc de nisip din zona golfului, se arată într-o declaraţie a Departamentului pentru industrii primare, parcuri, apă şi mediu (DPIPWE) din Tasmania.

La fața locului s-au deplasat angajațiiDPIPWE șipoliţia tasmaniană, urmând ca celelalte echipade salvare suplimentare să ajungă în zonă în cursul zilei de luni, informează DPIPWE.

O persoană din localitatea Strahan, aflată în apropiere, a declarat pentru agenţia de presă AAP că o parte dintre cetaceele rămase blocate în apa mai puţin adâncă par să fi murit.

Nu este prima dată când un astfel de incident are loc în Australia. Balenele-pilot sunt printre speciile cel mai frecvent implicate în eşuări în masă în Tasmania.

Conform programului DPIPWE pentru conservarea faunei marine, Tasmania este singurul stat australian care se confruntă în mod regulat cu eşuări în masă ale balenelor şi delfinilor.

Numeroase incidente

În anul 2018, peste 150 de balene au eşuat vineri în statul Australia de Vest.Grupul de balene pilot cu înotătoarea scurtă a eşuat pe plaja Golfului Hamelin, în apropierea oraşului Augusta, la 315 kilometri sud de Perth, a indicat Ministerul pentru Pescuit din Australia.

La momentul respectiv, autorităţile au închis toate plajele dintre Golful Hamelin şi Boranup, pentru a se putea ocupa de acest incident.

De asemenea, a fost emisă şi o alertă de rechini din cauza numeroaselor carcase de balenă din zonă.

De obicei, un adult de balenă pilot cu înotătoarea scurtă are o lungime de aproximativ cinci metri şi cântăreşte până la trei tone. Specia poate fi întâlnită în apele tropicale şi subtropicale.