Armata rusă acuză Ucraina că nu a îndeplinit „condițiile” pentru crearea coridoarelor umanitare / Moscova spunea că va permite evacuarea ucrainenilor – către Rusia și Belarus

Armata rusă acuză Ucraina că nu a îndeplinit „condițiile” pentru crearea coridoarelor umanitare / Moscova spunea că va permite evacuarea ucrainenilor - către Rusia și Belarus
Locuitorii Irpinului, încercând să se evacueze din calea bombardamentelor efectuate de forțele Rusiei. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Adrien Vautier

Armata rusă susține că autoritățile ucrainene nu au îndeplinit condițiile convenite pentru crearea coridoarelor umanitare care să permită evacuarea civililor din orașe, transmite agenția rusă Interfax.

„Până la 1 PM, partea ucraineană nu a îndeplinit nicio condiție pentru crearea coridoarelor umanitare”, a declarat col. gen. Mihail Mizințev.

Partea rusă spunea că va permite evacuarea ucrainenilor către Rusia și Belarus

Potrivit Reuters, Moscova le oferise ucrainenilor rute de evacuare către Rusia și Belarus – despre care șeful diplomației române spunea recent că a devenit de facto un district militar al Moscovei.

Oferta Rusiei a precedat cea de-a treia rundă de discuții dintre negociatorii ruși și cei ucraineni. Tratativele precedente au produs prea puține rezultate, iar angajamentele cu privire la accesul umanitar nu au fost implementate.

Două zile de armistiții eșuate la Mariupol, un oraș-port din sudul Ucrainei care se află sub asediul forțelor ruse, a lăsat captivi sute de mii de oameni fără hrană și fără apă sub un bombardament necruțător.

Pe baza ofertei formulate de partea rusă, ar fi urmat să fie creat un coridor de la Kiev către aliatul Moscovei, Belarus, în timp ce civilii din Harkov, al doilea oraș ucrainean ca mărime, ar fi fost direcționați către Rusia, arată hărțile prezentate de agenția de presă RIA.

„Încercările părții ucrainene de a înșela Rusia și întreaga lume civilizată… sunt inutile în acest moment”, a declarat Ministerul rus al apărării după ce a anunțat „coridoarele umanitare”.

De partea cealaltă, un purtător de cuvânt al Președinției ucrainene a spus că propunerea este „complet imorală” și a acuzat Rusia că încearcă să exploateze suferința oamenilor.

„Sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de a se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski.

Între timp, Kremlinul a prezentat o serie de condiții pe care le-a impus Ucrainei pentru încheierea războiului – printre acestea, stipularea statutului de neutralitate în constituția ucraineană și cedarea Peninsulei Crimeea, care a fost anexată ilegal de forțele ruse în anul 2014.

Urmăriți B1TV.ro și pe