Atacurile Ucrainei din Crimeea au efecte psihologice și operaționale majore asupra Rusiei, spun oficiali occidentali

Atacurile Ucrainei din Crimeea au efecte psihologice și operaționale majore asupra Rusiei, spun oficiali occidentali
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Maks Vetrov

Atacurile Ucrainei asupra Peninsulei Crimeea au efecte psihologice și operaționale majore la nivelul forțelor ruse, au spus o serie de oficiali occidentali pentru presă, potrivit BBC.

Exploziile din Crimeea, altădată un loc considerat a fi dincolo de alonja atacurilor ucrainene, au fost urmărite de mii de turiști ruși, iar mulți dintre ei au fugit înapoi în Rusia, o situație care a produs un efect psihologic la Moscova, au explicat oficialii respectivi.

Flota Rusă de la Marea Neagră este astăzi un pic mai mare decât o flotilă de coastă, susțin oficiali occidentali

Oficialii invocați de BBC – care au vorbit în culise, ceea ce înseamnă că numele lor nu poate fi dezvăluit – susțin că Flota Rusă de la Marea Neagră a fost redusă la dimensiuni comparabile cu cele ale unei flotile de coastă și este forțată de atacurile ucrainene să adopte o atitudine prudentă.

Pe termen scurt, au adăugat oficialii occidentali, este foarte puțin probabil ca Rusia să aibă capacitatea de a lansa un atac asupra Odesa, oraș-port la Marea Neagră.

În contextul atacurilor ucrainene, presa rusă a anunțat miercuri că Igor Osipov a fost înlocuit de la comanda flotei. Noul comandant, Viktor Sokolov, a fost prezentat liderilor militari în portul Sevastopol, susține agenția RIA.

Moscova pare că încearcă să își reînarmeze flota asediată. Potrivit presei de stat, amiralul Skolov a informat un grup de ofițeri tineri că în cursul anului vor primi, printre altele, 12 vase noi.

El a insistat că flota „a îndeplinit cu succes toate sarcinile stabilite” în timpul invaziei.

Pe de altă parte, oficialii din sectorul britanic al apărării au explicat în această săptămână că planurile Kremlinului au fost subminate de eșecul înregistrat de forțele navale ruse în încercarea de a dobândi controlul asupra Mării Negre.

Flota Rusă de la Marea Neagră a căutat în general o poziție „extrem de defensivă” și a rămas în apropiere de coasta Peninsulei Crimeea, spune Londra.

Urmăriți B1TV.ro și pe