Atenționare oficială germană: software-ul antivirus ar trebui înlocuit!

Atenționare oficială germană: software-ul antivirus ar trebui înlocuit!
Foto: Hepta - Kirill Kallinikov

Oficiul Federal pentru Securitate în Tehnica Informațiilor (BSI) de la Bonn a publicat pe 15.03.2022 o atenționare cu grad de risc 2/4 în virtutea obligațiilor sale legale cu următoarea recomandare: „Software-ul antivirus de la compania Kaspersky ar trebui înlocuit cu produse alternative. Companiile și autoritățile cu interese speciale de securitate cât și facilități ale infrastructurii critice sunt în mod deosebit expuse riscului. Aveți opțiunea de a obține consiliere de la autoritățile responsabile pentru protecția constituției sau de la BSI”.

Kaspersky, într-o primă reacție, a arătat că este „o companie globală de securitate cibernetică privată și fiind o companie privată, Kaspersky nu are legături cu guvernul rus sau cu orice alt guvern”. Kaspersky este „de părere că această decizie nu se bazează pe evaluarea tehnică a produselor sale (…) ci mai degrabă a fost luată din motive politice”, relatează revista germana „Der Spiegel”, care apare la Hamburg.

„Acțiunile forțelor militare și/sau (al serviciilor) de informații din Rusia și amenințările formulate de curând de Rusia împotriva UE, NATO și Republica Federală Germania în cursul actualului conflict armat sunt asociate cu un risc considerabil de succes al unui atac informatic cu consecințe extinse. Un producător rus de IT poate conduce el însuși operațiuni ofensive, poate fi forțat să atace sistemele țintă împotriva voinței sale sau poate fi spionat fără să știe, ca victimă a unei operațiuni cibernetice sau poate fi abuzat ca instrument pentru atacuri împotriva propriilor săi clienți.”, continuă comunicatul.

Comunicatul BSI despre software-ul antivirus de la compania Kaspersky

BSI nu a enunțat acuzații concrete împotriva produselor Kaspersky, de exemplu pe baza propriilor investigații. Schimbarea sugerată de atenționarea de securitate ar trebui efectuată cât mai elaborat posibil, deoarece „dacă produsele de securitate IT și în special software-ul de protecție împotriva virușilor ar fi oprite, fără pregătire prealabilă, sistemul ar putea fi expus la atacuri de pe internet, fiind fără protecție”.

După începerea invaziei ruse a Ucrainei, politicienii din coaliția de guvernământ de la Berlin au cerut o reevaluare a utilizării produselor Kaspersky, conform „Der Spiegel”.

Urmăriți B1TV.ro și pe