Austria nu intenţionează să adere la NATO. Ministrul de externe Schallenberg: „Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”

Austria nu intenţionează să adere la NATO. Ministrul de externe Schallenberg: Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”
Austria nu intenţionează să adere la NATO Sursa Foto: Hepta/ Georg Hochmuth/APA

Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a declarat luni că Austria nu are nicio intenţie de a adera la NATO, în contextul anunţului făcut recent de către Finlanda şi Suedia prin care își exprimă dorința de aderare la NATO, conform dpa.

„Nu există neutralitate într-un război de agresiune”

Alexander Schallenberg a declarat că: „Avem o situaţie geografică complet diferită. Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”,  în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, la Bruxelles.

De asemenea, ministrul de externe a specificat că asta nu înseamnă că Austria este neutră politic: „Nu există neutralitate într-un război de agresiune”, a spus acesta, făcând referire la invazia armatei ruse în Ucraina.

„Am adoptat o poziţie foarte clară, susţinem toate sancţiunile şi facem tot ce putem în privinţa sprijinului”, a mai adăugat acesta.

Ca răspuns la întrebarea dacă securitatea Austriei poate fi garantată în afara NATO, reprezentantul guvernului de la Viena a explicat că Austria dorește să crească investiţiile în securitate.

Totodată, Şeful diplomaţiei austriece a specificat că este important să observăm că „lumea nu este atât de prietenoasă cât ne-am dori” şi  că există țări care pentru a-și susține interesele, ar face uz de forţa militară, conform Digi24.ro.

Finlanda și Suedia vor depune oficial cererea de aderare la NATO

Finlanda va depune oficial cerere de aderare la NATO, a anunțat președintele țării, Sauli Niinisto, ignorând amenințările rusești de posibile represalii. Mișcarea strategică a finlandezilor va aduce granițele alianței militare condusă de SUA la mai puțin de 1500 km de Rusia.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a declarat preşedintele Sauli Niinisto duminică, în timpul unei conferințe de presă, citează cnn.com.

„Sperăm că Parlamentul va confirma decizia ca Finlanda să-şi depună candidatura de aderare în timpul zilelor următoare. Ea va fi bazată pe un mandat clar”, a afirmat premierul Sanna Marin.

De asemenea, Suedia va solicita oficial aderarea la NATO, a anunțat luni premierul suedez Magdalena Andersson, conform BBC.

„Există o mare majoritate în parlamentul Suediei în favoarea aderării la NATO”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson în urma unei dezbateri despre politica de securitate. „Cel mai bun lucru pentru Suedia și pentru populația suedeză este să se alăture NATO”.

Urmăriți B1TV.ro și pe