Austria redeschide şcolile, dar elevii şi profesorii vor fi testaţi de trei ori pe săptămână

Austria redeschide şcolile, dar elevii şi profesorii vor fi testaţi de trei ori pe săptămână
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

În Austria școlile se vor deschide luni cu prezenţă fizică, dar trei teste de COVID-19 săptămânale vor fi obligatorii pentru elevi şi profesori, dintre care două vor trebui să fie teste PCR, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Circa 85% dintre cadrele didactice austriece sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă, iar în privința elevilor cu vârste între 12 şi 17 ani rata imunizării – prin vaccinare sau trecere prin boală – era de circa 55% la sfârşitul lunii decembrie.

De asemenea, elevii şi profesorii vor trebui să poate permanent o mască FFP2. Guvernul austriac le-a cerut părinţilor să-şi testeze copiii cu o probă PCR în acest weekend de dinaintea redeschiderii şcolilor.

Vineri au fost confirmate în această ţară 8.786 noi cazuri de COVID-19. Numărul pacienţilor COVID-19 internaţi este de 929, dintre care 278 la ATI.

Interzicerea accesului în magazine pentru cei nevaccinați vine cu o altă măsură introdusă. Astfel, persoanelor vizate li se permite să iasă din casă doar din foarte puține motive, de exemplu pentru a-și acoperi necesitățile zilnice.

Măsuri luate de autoritățile austriece în lupta cu pandemia de coronavirus

Începând de luni, va începe o campanie amplă de control 2G în toată Austria. Ca parte a acesteia, există și obligația magazinelor de a verifica: fie la intrare, fie cel mai târziu la plată, dovada 2G a fiecărui client.

Luna trecută, Austria a devenit prima țară din vestul Europei care a reimpus carantina, inclusiv pentru persoanele vaccinate anticoronvirus, și care a anunțat că vacinarea va deveni obligatorie din februarie 2022.

Austriecii care refuză să se vaccineze ar putea fi amendați cu până la 3.600 de euro, iar cei care refuză să primească a treia doză (boosterul) cu până la 1.500 de euro.