Austria susține că Ucraina și Republica Moldova ar trebui să primească un „acces mai rapid la procesul de decizie” în tranziţia către statutul de membru deplin

Austria susține că Ucraina și Republica Moldova ar trebui să primească un „acces mai rapid la procesul de decizie” în tranziţia către statutul de membru deplin
Austria nu intenţionează să adere la NATO Sursa Foto: Hepta/ Georg Hochmuth/APA

Alexander Schallenberg, ministrul de externe al Austriei susține că războiul provocat de Vladimir Putin ar trebui să ducă la o reexaminare a procesului de aderare la Uniunea Europeană.

De asemenea, Ucraina și Republica Moldova ar trebui să primească un „acces mai rapid la părți ale pieței comune și la procesul de decizie” în procesul de tranziție către statutul de membru deplin.

Austria: „Extinderea nu este o abordare juridică, birocratică, este un instrument geostrategic”

Alexander Schallenberg transmite că Uniunea Europeană nu ar trebui „să se piardă” în cifre, legi şi detalii în ceea ce privește aderarea de noi state, ci să în recunoască că admiterea de noi membri este indispensabilă pentru a combate influenţa rusă.

„Extinderea nu este o abordare juridică, birocratică, este un instrument geostrategic”, a declarat șeful diplomației austriece, într-un interviu acordat FT, relatează Digi24.

Albania, Macedonia de Nord şi Republica Moldova sunt țări care trebuie tratate pe la egalitate cu Ucraina când vine vorba de aspiraţiile de aderare: „Trebuie să le ancorăm în Europa şi în Occident”, a subliniat Alexander Schallenberg.

Declarațiile șeful diplomației austriece vin în contradicție cu o mărturisire din luna aprilie, când Alexander Schallenberg susținea„Ucraina nu ar trebui să intre în UE”.

Ursula von der Leyen a predat personal la Kiev chestionarul de aderare

Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia sunt candidate oficiale la aderarea la UE. Totodată, negocierile de aderare nu înaintează sau se prelungesc de ani de zile.

De asemenea, Republica Moldova, precum Georgia, a solicitat aderarea la UE după ce Rusia a invadat Ucraina.

La rândul ei, Ucraina a solicitat aderarea la UE, iar preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a predat personal la Kiev chestionarul de aderare în cursul vizitei sale în Ucraina de la începutul lunii aprilie.

Urmăriți B1TV.ro și pe