Autoritățile din Berlin opresc iluminatul pe timpul nopții la sute de clădiri emblematice, inclusiv la reședința președintelui

Autoritățile din Berlin opresc iluminatul pe timpul nopții la sute de clădiri emblematice, inclusiv la reședința președintelui
Sursă FOTO Hepta: Paul Zinken/dpa
Capitala Germaniei a început să oprească, în noaptea de miercuri spre joi, iluminatul mai multor monumente şi clădiri istorice pentru a face economie de energie, relatează thelocalde.

Printre clădirile importante pentru care nu vor mai fi aprinse luminile în timpul nopţii se numără și Coloana Victoriei, Castelul Charlottenburg şi clădirea primăriei.

Autoritățile din Berlin opresc iluminatul pe timpul nopții la sute de clădiri emblematice

„Având în vedere războiul din Ucraina şi ameninţările Rusiei în materie de politică energetică, este important să ne folosim energia cu cât mai multă precauţie”, a spus senatoarea pentru Mediu şi Protecţia Climei a municipalităţii Berlin, Bettina Jarasch,  relatează Agerpres.

În aceste condiții, Berlinul va putea economisi energia folosită de cele 1.400 de proiectoare instalate pentru  iluminarea clădirilor respective.

Astfel că, pentru această procedură va fi nevoie de câteva săptămâni pentru a opri mecanismul automat care aprinde luminile pe timpul nopţii, iar în aceste condiții costul acestei proceduri va acoperi costurile cu electricitatea economisite pe un an, mai exact 40.000 de euro.

Așadar, „efectul economisirii de energie este decisiv pentru măsură, şi nu profitabilitatea pură”, conform oraşului.

De asemenea, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier  a anunțat că reşedinţa sa oficială de la Berlin, Castelul Bellevue, nu va mai fi iluminat noaptea, doar la evenimentele importante.

Economie pe timp de noapte

În acest context, reamintim că la începutul lunii sute de primării au decis să întrerupă iluminatul public de la 12 noaptea la 5 dimineața pentru a face economii.

Vara, edilii mereu se plâng că rămân fără bani și cer rectificare bugetară, dar, spun ei, anul acesta situația e chiar mai rea din cauza prețurilor tot mai mari la gaze, energie, combustibil și materialele de construcții. Primarii cer bani în plus de la Guvern, dar bugetul național nu suportă toate solicitările.

Urmăriți B1TV.ro și pe