Avionul de război F-35 din Regatul Unit, prăbușit în Marea Mediterană, a fost recuperat (VIDEO)

Avionul de război F-35 din Regatul Unit, prăbușit în Marea Mediterană, a fost recuperat (VIDEO)
Avion f-35 / Sursa: Pixabay

Un avion de luptă F-35, aparținând Regatului Unit, s-a prăbușit în timpul decolării de pe portavionul vasului HMS Queen Elizabeth. În urma evenimentului, NATO a declarat că va recupera avionul de luptă înainte ca Rusia să pună mâna pe tehnologia din spatele acestuia. La scurt timp, avionul prăbușit a fost recuperat, conform AFP, citat de către Agerpres.

Operațiunea a fost un succes

„Operaţiunile vizând recuperarea avionului F-35 britanic din Mediterana s-au încheiat cu succes”, a comunicat Ministerul Apărării pe Twitter.

O filmare a fost receptată de pe bordul vasului HMS Queen Elizabeth în care se prezenta modul în care avionul de luptă F-35b s-a prăbușit în momentul decolării. Filmarea prezintă avionul de luptă căzând în gol în momentul în care acesta încerca să părăsească puntea vasului. Conform publicației UK Defence Journal, un marinar suspectat că a făcut filmarea publică a fost arestat și trimis în judecată.

Autoritățile britanice nu au dat detalii despre procesul de recuperare a avionului prăbușit, invocând secretul misiunii.

Regatul Unit a primit 21 de avioane de luptă F-35, din Statele Unite, cele mai multe fiind folosite în cadrul port-avioanelor HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales. Costul unui singur avion depășește 100 de milioane de euro.

Avioane F-35 în România

În 2019, România se pregătea să achiziționeze avioane de tip F-35 de origine americană. Vestea achiziționării avioanelor de luptă venea pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite și Turcia.

Conform informațiilor oficiale, în acest moment, România nu deține niciun avion de luptă de tip F-35.