Avocații sunt copleșiți de cereri de ajutor din partea rușilor care nu vor să meargă la război

Avocații sunt copleșiți de cereri de ajutor din partea rușilor care nu vor să meargă la război
cozi de 20 km la granițe pentru a fugi din Rusia foto: captura YT

Copleșiți de solicitările de ajutor din partea rușilor care nu vor să fie încorporați, avocații ruși spun că lucrează la capacitate maximă spre a oferi consiliere celor care riscă să fie trimiși să lupte în Ucraina, informează Reuters.

Pe rețelele de socializare sunt o grămadă de sfaturi despre cum să eviți să fii mobilizat circulă alături de formulare pentru scutiri medicale

„Lucrăm non-stop”, a declarat Serghei Krivenko, care conduce un grup de aproximativ 10 avocați.
„Oamenii sunt smulși din viața lor normală”, a spus el.

„Aceasta este o mobilizare fără limită de timp în perioada unui război. Ar putea dura luni sau ani de zile. Este posibil ca oamenii să nu se mai întoarcă … Părăsirea armatei este aproape imposibilă. Singura cale este moartea, rănirea sau închisoarea pentru nerespectarea ordinelor”.

Punerea în aplicare a mobilizării a fost haotică. Deși inițial s-a anunțat că vor fi chemați doar cei cu experiență militară și cu specializările necesare, mobilizarea nu prea a mai ținut cont de locul de muncă al indivizilor, la starea de sănătate, la statutul de student sau chiar la vârstă.

Săptămâna trecută, Putin a recunoscut greșelile și a declarat că acestea trebuie corectate. „De exemplu, mă gândesc la tații cu mulți copii, sau la persoanele care suferă de boli cronice, sau la cei care au depășit deja vârsta de recrutare”, a spus Putin.

Guvernatorul regiunii Khabarovsk, din estul țării, a declarat luni că comisarul militar de acolo a fost demis după ce jumătate dintre noii mobilizați au fost trimiși acasă pentru că nu îndeplineau criteriile pentru a fi chemați.

Pe rețelele de socializare, fișe de sfaturi despre cum să eviți să fii mobilizat circulă alături de formulare pentru a solicita scutiri medicale.

Cei care apelează la avocați sunt panicați. Nu înțeleg ce li se întâmplă

Avocatul specializat în drepturile omului Pavel Chikov a declarat luni că el și echipa sa au ținut webinarii de consiliere pentru 10.000 de angajați ai companiilor.

Unii dintre bărbații luați pe sus de forțele de ordine au primit ordine de încorporare în armată la secțiile de poliție, sursa foto captură YT

Numărul celor care îl urmăresc pe aplicația de mesagerie Telegram a crescut de peste trei ori, ajungând la 466.000 în ultimele două săptămâni.

„Cei care vin la noi sunt panicați. Nu înțeleg ce li se întâmplă”, a declarat Krivenko. „Ei cheamă pe front pe oricine. Iar legea le permite să recruteze pe oricine”.

Dmitry Lutsenko, care conduce un grup numit Release, care oferă consultanță juridică și informații, a declarat: „Cel mai bun mod de a evita recrutarea este să părăsiți Rusia acum. A doua cea mai bună opțiune este să te ascunzi.

Evitați să semnați o citație… evitați birourile militare. Pedeapsa legală pentru neparticipare este o mică amendă și nu știu pe nimeni care să fi fost amendat până acum.”

Urmăriți B1TV.ro și pe