Barack Obama, campanie pentru Joe Biden. Fostul președinte american îl susține pe contracandidatul lui Donald Trump în lupta pentru Casa Albă

Barack Obama, campanie pentru Joe Biden. Fostul președinte american îl susține pe contracandidatul lui Donald Trump în lupta pentru Casa Albă
sursa Foto: hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin

Barack Obama, fostul preşedinte american, va participa miercuri la primul eveniment de campanie pe teren pentru a-l susţine pe fostul său vicepreşedinte, Joe Biden, în lupta pentru Casa Albă, de pe 3 noiembrie.

Barack Obama, campanie pentru Joe Biden

„Preşedintele Obama se va deplasa la Philadelphia, în Pennsylvania, pe 21 octombrie, pentru a face campanie pentru Joe Biden şi Kamala Harris”, candidata la vicepreşedinţie, a anunţat vineri echipa de campanie a lui Joe Biden.

Încă din luna aprilie, Barack Obama şi-a anunţat oficial sprijinul pentru Joe Biden, pe care îl consideră capabil să-i conducă pe americani mai ales în contextul pandemiei de coronavirus. De asemenea, Obama a participat la o strângere de fonduri online în luna iunie.

A doua confruntare dintre Donald Trump și Joe Biden

Donald Trump și Joe Biden s-au duelat în a doua dezbatere organizată virtual sub forma a două evenimente electorale de tip „Town Hall”, la care cei doi candidați au luat parte individual. Spre deosebire de prima dezbatere între cei doi pretendenți ai fotoliului de la Casa Albă, votanții au avut ocazia să pună întrebări.

Una dintre temele centrale a fost evoluția pandemiei de coronavirus în SUA, cea mai afectată țară de criza sanitară mondială: „Suntem într-o situaţie în care avem peste 210.000 de morţi şi ce face el? Nimic”, l-a acuzat Joe Biden pe actualul președinte al SUA.

Președintele Trump a reacționat optimist: ”Am făcut o treabă fantastică. Vaccinurile sosesc şi tratamentele sosesc”.

În acest context, mulți văd infectarea cu coronavirus a liderului american ca pe o farsă, oamenii acuzându-l pe Trump că ar încerca să câștige capital de imagine, după ce primele sondaje îldau câștigător ăn ochii publicului pe Joe Biden, oponentul său democrat.

Astfel, o nouă teorie a conspirației apărută în perioada pandemiei de COVID-19, cunoscută sub numele de „QAnon”, a acuzat infectarea cu noul coronavirus a președintelui american, Donald Trump, văzând-o ca pe o șaradă pentru a recupera terenul electoral.

Aproape 10 milioane de americani au votat anticipat

Deși mai sunt trei săptămâni până la alegerile prezidențiale, unii americani au decis să voteze de acum viitorul lider de la Casa Albă.

Alegerile prezidențiale în SUA au debutat de trei zile, iar aproape 10 milioane de americani au votat deja anticipat, un record în acest sens. Alegătorii au stat și 11 ore la coadă pentru a-și exprima votul, scrie Reuters.

Pe lângă votul prin corespondență, se poate vota înainte de 3 noiembrie și la secții, așa cum se întâmplă în statele Georgia și Texas.