Beijing: „Coordonarea strategică” cu Rusia va continua, indiferent de situația internațională

Beijing: „Coordonarea strategică” cu Rusia va continua, indiferent de situația internațională
Imagine de la întrevedere pe care au avut-o la Beijing președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, în februarie 2022. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Druzhinin

China a anunțat că va continua să extindă „coordonarea strategică” cu Rusia, indiferent de situația internațională. Săptămâna trecută, China a reacționat la acuzațiile Statelor Unite privind relația sa cu Rusia, considerându-le „nejustificate”.

Oficialii de la Beijing au declarat că țara lor pledează pentru pace și se află de „buna parte a istoriei”. Ministerul chinez al afacerilor externe a susținut că Beijingul depune eforturi considerabile pentru restabilirea păcii și pentru a rezolva criza.

Schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut

Viceministrul de externe Le Yuchen a evocat creşterea cu aproape 30% a schimburilor comerciale dintre cele două ţări în primul trimestru al anului drept o dovadă a „rezilienţei şi puterii endogene” a cooperării bilaterale.

China a refuzat să condamne Rusia pentru invazia din Ucraina.

„Depunem mari eforturi pentru a linişti situaţia”

China s-a opus ferm împotriva acuzațiilor și suspiciunilor privind relația cu Rusia, susținând că apără „suveranitatea” Ucrainei.

„Depunem mari eforturi pentru a linişti situaţia, a rezolva criza şi a restabili pacea”, a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, cerând să nu se „deformeze poziţia” Beijiingului.

„Suveranitatea Ucrainei trebuie apărată. Îngrijorările legitime ale Rusiei în materie de securitate trebuie de asemenea respectate”, a repetat el.

„Ne opunem acuzaţiilor şi suspiciunilor nejustificate contra Chinei, fără a vorbi despre presiunile sau coerciţia al cărei obiect este”, a arătat Zhao Lijian.

Urmăriți B1TV.ro și pe