Belarus: Focuri de avertisment și grenade asurzitoare, lansate pentru dispersarea participanților la un marș către locul unde zeci de mii de oameni au fost executați în timpul regimului lui Stalin (VIDEO)

Belarus: Focuri de avertisment și grenade asurzitoare, lansate pentru dispersarea participanților la un marș către locul unde zeci de mii de oameni au fost executați în timpul regimului lui Stalin (VIDEO)
Foto: captură Facebook

Noi violențe au loc, duminică, în capitala Belarusului. Forțele de ordine au tras focuri de avertisment și au lansat grenade asurzitoare pentru a-i îndepărta pe protestatarii care au pornit din centrul Minskului către o zonă de la periferia orașului, unde zeci de mii de oameni au fost executați în timpul regimului lui Stalin, informează France 24. Marșul de duminică a fost organizat atât pentru comemorarea victimelor represiunii din epoca stalinistă, cât și pentru a cere în continuare demisia președintelui Alexandr Lukaşenko, care și-a proclamat victoria la scrutinul din luna august, asupra căruia planează numeroase suspiciuni de fraudă.

Intervenție brutală a forțelor de ordine la Minsk: Protestatarii, îndepărtați cu focuri de armă și grenade asurzitoare

Peste 100 de manifestanți au fost reținuți, potrivit organizaţiei pentru drepturile omului Vesna-96. De asemenea, în timpul manifestației de duminică serviciul de date mobile a fost oprit temporar în Minsk și câteva staţii de metrou au fost închise.

În ciuda intervenției violente a forțelor de ordine, mulți manifestanți au ajuns totuși la locul de comemorare, unde au fluturat steagurile alb-roșii ale opoziției.

În urmă cu câteva săptămâni, Poliția dinBelarusa primit aprobarea să folosească muniție de război pe străzi dacă va fi necesar, autoritățile precizând atunci că măsura a fost luată din cauza „radicalizării” protestelor.

Aproape trei luni de proteste la Minsk: Alexandr Lukașenko nu este dispus să renunțe la putere

De altfel, zeci de mii de persoane s-au alăturat marșului, în ciuda presiunii tot mai mari din partea regimului Lukașenko. De aproape trei luni, contestatarii celui considerat a fi ultimul dictator al Europei organizează săptămânal manifestații de amploare.

Susținătorii opoziției din Belarus cer demisia liderului de la Minsk și vor ca puterea să fie preluată de principala adversară a acestuia, Svetlana Tikhanovskaya, refugiată, în prezent, în Lituania. Tikhanovskaya a denunțat fraudarea masivă a votului din 9 august, fiind susținută de liderii occidentali care nu au recunoscut rezultatul alegerilor prezidențiale.

Cu toate acestea, situația pare a fi intrat într-un impas, de vreme ce Alexandr Lukașenko nu este dispus să renunțe la putere, iar opoziția nu îi poate forța demisia.

În urmă cu câteva zile Lukașenko a numit un nou ministru al Internelor și șef al poliției din Minsk și a declarat că va renunța la funcție ”doar în visele voastre”.

În tot acest context, Belarusul a închis în această săptămână granițele terestre cu statele UE – Polonia, Lituania și Letonia –, precum și cu Ucraina, autoritățile precizând că decizia a fost luată în contextul pandemiei de coronavirus. Totodată, începând de duminică, cetățenii străini nu mai pot intra în Belarus prin punctele de frontieră terestre.

Belarus: Focuri de avertisment și grenade asurzitoare, lansate pentru dispersarea participanților la un marș către locul unde zeci de mii de oameni au fost executați în timpul regimului lui Stalin

Ultima oră
18:52 - Premierul Florin Cîţu a discutat cu secretarul pentru Comerţ al SUA: „Am exprimat angajamentul României faţă de agenda noastră comună de prosperitate şi democraţie”
18:51 - Pavel Popescu desființează speculațiile despre cazul fostei dansatoare din buric: „Este un scenariu mizerabil creat în spațiul public. A apărut pe site-ul deținut de contracandidatul meu. Nero, când a părăsit Roma, a dat foc Romei” (VIDEO)
18:25 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, propune recompense pentru vaccinați și interzicerea persoanelor nevaccinate în spaţii publice neesenţiale, în weekend
18:18 - AUR pregătește o lege privind LGBTQ+ similară cu cea din Ungaria. Claudiu Târziu: Susținem familia și valorile creștine. Activiștii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și grădinițele din România
18:14 - CNCAV: 15.904 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 10.704 au primit prima doză
18:03 - Sibiu: Cel mai vechi obiect de cult al comunităţii săseşti din Transilvania a fost recuperat de polițiști după 5 ani de la furt
17:56 - Ludovic Orban: „Ne menținem angajamentul clar de desființare a Secției speciale” / Ce variante susține PNL pentru deblocarea discuțiilor din coaliție (VIDEO)
17:48 - Andrei Baciu: România a vândut 1.170.000 de doze de vaccin anti-COVID
17:43 - Incendiu în apropiere de Atena: Au ars mari întinderi de pădure, iar flăcările se apropie de suburbiile capitalei Greciei
17:26 - Ludovic Orban: Cine a stabilit ținte de vaccinare trebuia să le urmărească / Am discutat posibile soluții pentru a stimula vaccinarea, inclusiv prin măsuri care să condiționeze accesul la activități neesențiale (VIDEO)