Biserica Ortodoxă ucraineană a decis să renunțe definitiv la subordonarea față de Patriarhia Rusă. Măsura a fost motivată de inavazia rusă din Ucraina, scrie AFP.
Această iniţiativă este a doua schismă ortodoxă în Ucraina în ultimii ani. O parte a Bisericii ucrainene se desprinsese deja de Moscova în 2019 din cauza rolului jucat de Kremlin în această ţară.
„Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina”, a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, la finalul conciliului consacrat „agresiunii” ruse împotriva ţării sale, pronunţând „deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene”.
În afară de Biserica Ortodoxă ucraineană, care era până acum subordonată canonic Patriarhiei Ruse, în Ucraina mai există şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care şi-a obţinut autocefalia în 2019.
Potrivit Bisericii Ucrainei, relaţiile sale cu conducerea sa moscovită erau „complicate sau inexistente” de când în Ucraina a fost declarată legea marţială.
Biserica Ortodoxă Rusă i-a dezamăgit pe părinții creștini ortodocși pentru că au sprijinit invadarea Ucrainei de către Moscova, a declarat într-un interviu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al a aproximativ 260 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume.
Moscova numește invazia sa de trei luni o „operațiune militară specială” pentru a scăpa Ucraina de fasciști, o declarație pe care Kievul și aliații săi occidentali o numesc un pretext nefondat pentru un război neprovocat, potrivit Reuters.
Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, a susținut acțiunile Moscovei, iar poziția sa a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume. Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC) i-a cerut Patriarhului Kirill să „intervină și să medieze” pentru a ajuta la încheierea războiului.