Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă

Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a fost decorat de Vladimir Putin cu cea mai înaltă distincție de stat, Ordinul „Sfântului Apostol Andrei”, în noiembrie 2021. Foto: Hepta.ro / DPA Images

Biserica Ortodoxă ucraineană a decis să renunțe definitiv la subordonarea față de Patriarhia Rusă. Măsura a fost motivată de inavazia rusă din Ucraina, scrie AFP.

Nouă schismă în Biserica Ortodoxă

Această iniţiativă este a doua schismă ortodoxă în Ucraina în ultimii ani. O parte a Bisericii ucrainene se desprinsese deja de Moscova în 2019 din cauza rolului jucat de Kremlin în această ţară.

„Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina”, a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, la finalul conciliului consacrat „agresiunii” ruse împotriva ţării sale, pronunţând „deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene”.

În afară de Biserica Ortodoxă ucraineană, care era până acum subordonată canonic Patriarhiei Ruse, în Ucraina mai există şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care şi-a obţinut autocefalia în 2019.

Potrivit Bisericii Ucrainei, relaţiile sale cu conducerea sa moscovită erau „complicate sau inexistente” de când în Ucraina a fost declarată legea marţială.

Biserica Ortodoxă Rusă i-a dezamăgit pe părinții creștini ortodocși pentru că au sprijinit invadarea Ucrainei de către Moscova, a declarat într-un interviu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al a aproximativ 260 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume.

Revoltă în rândul bisericilor ortodoxe din cauza invaziei ruse

Moscova numește invazia sa de trei luni o „operațiune militară specială” pentru a scăpa Ucraina de fasciști, o declarație pe care Kievul și aliații săi occidentali o numesc un pretext nefondat pentru un război neprovocat, potrivit Reuters.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, a susținut acțiunile Moscovei, iar poziția sa a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume. Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC) i-a cerut Patriarhului Kirill să „intervină și să medieze” pentru a ajuta la încheierea războiului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește
16:23 - Silviu Coșa (PNL): Ceea ce contează este programul de guvernare, astfel încât să reușim să redăm încredere românilor în partidele politice și în politicieni. La fel de mult contează să fie o echipă de guvernare puternică (VIDEO)
16:22 - Claudiu Manta (PSD): „Nu a fost o discuție și nu cred că este foarte important numele celui sau celei care va fi prim-ministru sau ministru” (VIDEO)
16:08 - Iulian Fota: Noi încă suntem într-o criză majoră de securitate națională, dar partidele noastre nu pun acest lucru în centrul preocupărilor lor. Platforma asta proeuropeană nu gândește ca un european (VIDEO)
16:08 - Cântăreața Dana Coteanu va rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Sentința nu este definitivă
16:02 - Vlad Gheorghe, despre „10 august”: Dosarul „mineriadei” generației noastre se îndreaptă mult mai repede către prescripție decât dosarul original al Mineriadei. O să ajungă pe masa CEDO (VIDEO)
16:00 - Noile tendințe în designul mânerelor de mobilă
15:59 - Tablou Canvas Personalizat: Transformă amintirile tale în artă
15:54 - Clotilde Armand a pierdut definitiv procesul cu ANI, care a declarat-o incompatibilă. Fostul primar al Sectorului 1 riscă să rămână fără mandatul de senator (VIDEO)