Biserica Spaniei se opune independenței Cataloniei

Biserica Spaniei se opune independenței Cataloniei

Biserica Spaniei a emis luni un comunicat oficial prin care cataloghează declarația de independență de pe 27 octombrie a Cataloniei ca ''un fapt grav și perturbant'' și le-a cerut episcopilor și preoților săi, mai ales celor catalani, să renunțe la militantismul politic, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Conferinței Episcopale Spaniole (CEE) a prezentat luni mesajul transmis de președintele CEE, Ricardo Blazquez Pérez, cu ocazia adunării plenare a cardinalilor și episcopilor, desfășurată săptămâna trecută.

''Susținem restabilirea ordinii constituționale'', a adăugat el, la o lună după punerea sub tutelă a Cataloniei de către guvernul central de la Madrid, condus de conservatorul Mariano Rajoy.

Purtătorul de cuvânt al CEE a insistat pe ideea că episcopii și preoții ar trebui să favorizeze ''coexistența pașnică'', ''renunțând la acțiunile politice concrete care le-ar putea diminua misiunea ce constă în a fi păstori pentru toți''.

Peste 400 de preoți și diaconi catalani au semnat un manifest în favoarea organizării referendumului de independență de la 1 octombrie, interzis de justiția de la Madrid, chemând la ''ascultarea aspirațiilor legitime ale poporului catalan''. Potrivit presei spaniole, guvernul spaniol, condus de Mariano Rajoy, a cerut acest manifest Vaticanului.

Urmăriți B1TV.ro și pe