București, locul 7 în Europa în topul Financial Times al orașelor viitorului

București, locul 7 în Europa în topul Financial Times al orașelor viitorului
sursa foto: pixabay

Bucureștiul apare pe locul șapte în topul orașelor viitorului cu mare potențial privind dezvoltarea start-up-urilor, a industriei IT și a investițiilor în inovație, realizat de fDi, o divizie de consultanță a publicației Financial Times.

Londra ocupă prima pozitie în acest top datorită combinației între capital, inovație și infrastructură care face capitala Marii Britanii imbatabilă în rândul orașelor europene. Următoarele locuri în clasament sunt ocupate de Paris, Dublin, Amsterdam, Berlin, Munchen.

Bucureștiul este văzut astfel, drept cel mai important oraș din Europa Centrală de Est în ceea ce privește potențialuld e dezvoltare. Următorul oraș din regiune prezent în top este Varșovia (locul 14).

Clasamentul debutat pe Tech Cities of the Future este concentrat pe găsirea acelor orașe europene cu cele mai promițătoare perspective de investiții în start-upuri, tehnologie și inovare.

Divizia de consultanță a Financial Times a colectat date din 76 de orașe europene pe cinci coordonate: potențial economic, inovare și atractivitate, investiții străine, eficiența costurilor și mediul de dezvoltare pentru strart-up-uri.

Londra, prima poziție în topul orașelor viitorului

Capitala Marii Britanii a triumfat în clasament, ocupând primul loc la cinci din șase categorii. Conform cercetărilor realizate d fDi Markets, între 2015 și 2019 Londra și-a consolidat statutul de centru tehnologic european. În 2019, investitorii tehnologici au variat de la mari companii multinaționale precum Huawei Technologies, Facebook și Robert Bosch la start-up-uri mai mici, precum Chainalysis și Lilium Aviation.

Conform datelor culese de London & Partners, capitalul Regatului Unit produce mai multe companii de tehnologie unicorn (firme cu o valoare mai mare de 1 miliard de dolari) decât orice alt oraș european. Printre aceste companii se numără Monzo, Revolut, Deliveryroo și Farfetch.

Londra continuă să fie un hub pentru inovație, cu peste 5.000 de brevete în software și peste 100 de brevete în domeniul informațiilor artificiale înregistrate în metropolă între 2003 și 2019. În plus, reputația sa de hub de talente – găzduind 370.000 de studenți și cele mai importante universități din domeniul ingineriei electrice și electronice – au contribuit la ocuparea poziției de top în categoria Inovație și atractivitate.

Londra a condus, de asemenea, în categoria Start-up Environment. Cifrele de la Dun & Bradstreet arată că orașul se mândrește cu peste 70.000 de companii în software și servicii IT, 5.000 în comunicații și aproape 4.000 în cercetare și dezvoltare.

Nicușor Dan, despre potențialul de dezvoltare a Capitalei

Nicușor Dan, candidat independent susținut de PNL și USR la Primăria Capitalei, a declarat pentru B1 TV că Bucureștiul poate fi transformat într-un centru mondial de IT și industrii creative, cu condiția să fie creat un mix de universități și zone de afaceri inteligente.

“Noi avem un uriaș potențial, în România și în special în București, pe zona de IT și industrii creative. Unul din proiectele mele este – de fapt, nici nu-i al meu, dar l-am preluat – „Dâmbovița, axă creativă a orașului”, pentru că acolo avem o concentrare mare de universități. Dacă reușim să facem un mix de universități și zone de afaceri inteligente, cu banii aceștia, pentru startup-uri și pentru tot ce înseamnă infrastructură, eu cred că putem să punem Bucureștiul pe hartă ca centru mondial de IT și industrii creative”, a declarat Nicușor Dan.

Urmăriți B1TV.ro și pe