Bulgaria a expulzat 70 de diplomați ruși pentru îngrijorări legate de spionaj. Kiril Petkov: Mulți dintre ei au lucrat direct pentru serviciile de informații

Bulgaria a expulzat 70 de diplomați ruși pentru îngrijorări legate de spionaj. Kiril Petkov: Mulți dintre ei au lucrat direct pentru serviciile de informații
Prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Bulgaria a anunțat marți că expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza unor îngrijorări legate de spionaj și a stabilit o limită în ceea ce privește reprezentarea diplomatică a Moscovei, transmite Reuters.

Inițiativa – care a fost anunțat de Ministerul bulgar de externe și de premierul demis Kiril Petkov – reprezintă cea mai mare expulzarea de diplomați ruși pe care o realizează Sofia în ultimii ani și va reduce cu mai multe de jumătate reprezentarea diplomatică a Moscovei în țara de la sud de Dunăre.

O sursă nedezvăluită a spus agenției ruse de presă TASS că Moscova – care în aprilie a închis robinetul cu gaze pentru Bulgaria pe motiv că Sofia a refuzat să îi plătească în ruble pentru livrări – va răspunde.

Ce a spus Kiril Petkov despre decizia Bulgariei de a expulza 70 de diplomați ruși

„Astăzi am expulzat 70 de diplomați ruși… Mulți dintre ei au lucrat direct pentru servicii (serviciile de informații, n.r.), iar rolul lor diplomatic a fost mai mult ca o acoperire”, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov, care săptămâna trecută a fost demis de parlamentul de la Sofia prin moțiune de cenzură.

Decizia reduce cu mai mult de jumătate prezența diplomatică a Rusiei în Bulgaria, despre care Petkov a spus că era alcătuită din 114 membri la finalul lui aprilie.

La rândul său, Ministerul bulgar al afacerilor externe a explicat că decizia de expulzare este menită să reducă misiunea diplomatică a Moscovei la proporțiile de care dispune partea bulgară la Moscova și reprezintă un răspuns la activități incompatibile cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, o descriere oficială pentru spionaj, spune Reuters.

Kiril Petkov a adoptat o abordare neobișnuit de fermă împotriva Rusiei pentru o țară care s-a bucurat de relații apropiate cu Moscova în era comunistă și care a fost multă vreme un punct de atracție pentru turiștii ruși.

De altfel, în aprilie, premierul bulgar l-a demis pe ministrul apărării deoarece acesta din urmă refuzase să denunțe drept „război” ceea ce Moscova descrie ca fiind „operațiunea militară specială” din Ucraina. În plus, Petkov a fost un susținător al sancțiunilor UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe