Bulgaria va primi din iunie gaze lichefiate din SUA, la un preț mai mic față de cel pentru Gazprom

Bulgaria va primi din iunie gaze lichefiate din SUA, la un preț mai mic față de cel pentru Gazprom
Sursă foto: hepta.ro

Guvernul de la Sofia a anunțat miercuri că Bulgaria va primi gaze naturale lichefiate din SUA din luna iunie, ca ajutor după ce compania Gazprom din Rusia a oprit livrările de gaze, conform Reuters.

Conform informațiilor prezentate de guvern, înțelegerea a fost făcută cu ocazia unei întâlniri între premierul Kiril Petkov și vicepreședintele american Kamala Harris la Washington.

Bulgaria va primi gaze lichefiate din SUA din iunie

„Livrările reale de gaze naturale lichefiate către Bulgaria la prețuri mai mici decât cele ale Gazprom au fost convenite începând cu luna iunie”, a specificat guvernul într-un comunicat.

La 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia pe fondul refuzului de a plăti în ruble.

Bulgaria a amplificat discuțiile cu Azerbaidjanul în legătură cu creșterea livrărilor de gaze și încearcă să încheie acorduri în ceea ce privește gazele naturale lichefiate prin intermediul terminalelor din Grecia și Turcia. Totodată, a cerut achiziționarea de gaze în comun de către UE care ar ajuta ca prețurile să devină competitive, conform Hotnews.ro.

Bulgaria consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, din care peste 90% proveneau din Rusia.

Acord istoric între SUA și UE pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc

La sfârșitul lunii martie, SUA și UE au anunțat un acord major pentru gaz natural lichefiat, într-o încercare de a reduce dependența Europei de energia rusească. În baza înțelegerii, partea americană va furniza blocului comunitar cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de LNG până la sfârșitul anului, transmite BBC.

Acest acord va înlocui GNL rusesc, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Blocul a încercat să-și orienteze politica energetică departe de Rusia și să reducă riscul întreruperii aprovizionării. Schimbarea politicii energetice s devenit urgentă după ce invazia Ucrainei a ridicat perspectiva întreruperii fluxului de gaze.

Practic, SUA va suplimenta cu 68% furnizarea de gaz către UE în acest an, notează și jurnaliștii spanioli de la El Pais.

UE anunțase deja că intenționează să renunțe gradual la gazul rusesc, ca răspuns la agresiunea rusă cu care se confruntă Ucraina. Un astfel de demers presupune creșterea importurilor de la alți furnizori și suplimentarea energiei din surse regenerabile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`