Bulgaria vrea să renunțe la restricțiile asociate certificatului verde din 20 martie. Instrumentul ar urma să mai fie folosit doar pentru călătoriile în străinătate

Bulgaria vrea să renunțe la restricțiile asociate certificatului verde din 20 martie. Instrumentul ar urma să mai fie folosit doar pentru călătoriile în străinătate
Prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Bulgaria intenționează să elimine toate restricțiile asociate certificatului verde începând cu 20 martie, dată de la care acest instrument ar urma să mai fie folosit doar pentru călătoriile în străinătate, au anunțat autoritățile de la Sofia, potrivit Reuters.

Bulgaria vrea să renunțe la restricțiile asociate certificatului verde din 20 martie, spune premierul Kiril Petkov

Certificatul sanitar – care arată dacă o persoană s-a vaccinat, a fost testată negativ sau a trecut recent prin infecția cu SARS-CoV-2 – a devenit obligatoriu pentru a intra în majoritatea spațiilor publice interioare din Bulgaria în octombrie 2021.

Odată introdusă, măsura a stârnit o serie de proteste în statul cu cea mai mică rată de vaccinare din UE. De altfel, o astfel de manifestație ar urma să aibă loc chiar miercuri.

Numărul cazurilor nou confirmate în Bulgaria, țară cu șapte milioane de locuitori, a tot scăzut în ultimele trei săptămâni. Spre exemplu, luni au fost raportate 1.235 infectări, față de cele peste 12.000 din 26 ianuarie.

„Am reușit să trecem prin valul Omicron fără închideri masive de școli sau afaceri… Prognozele noastre arată că în jurul datei de 20 martie va fi posibil să eliminăm toate restricțiile din țară care sunt asociate certificatului verde”, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov.

Guvernul Bulgariei va continua să îi îndemne pe bulgari să se vaccineze, a explicat Petkov, care a precizat că acest certificat va fi în continuare necesar pentru persoanele care doresc să călătorească în alte state UE.

Bulgaria va începe relaxarea restricțiilor pe data de 24 februarie, când centrele comerciale, cinematografele, sălile de fitness și barurile vor putea permite accesul și pentru clienții care nu dețin un certificat verde.

Începând cu data de 5 martie, toți călătorii străini care dețin un certificat verde vor putea intra în Bulgaria – o mișcare menită să dea un nou imbold sectorului turistic de la sud de Dunăre.

Din 20 martie, dacă totul decurge conform planului, certificatul sanitar va mai fi necesar doar pentru a facilita călătoriile în străinătate, a explicat principalul expert sanitar de la Sofia, Angel Kunchev.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)