Bundestag-ul sprijină tranziţia Croaţiei de a introduce euro ca monedă oficială de la 1 ianuarie 2023

Bundestag-ul sprijină tranziţia Croaţiei de a introduce euro ca monedă oficială de la 1 ianuarie 2023
Bundestag-ul sprijină tranziţia Croaţiei de a introduce euro ca monedă oficială de la 1 ianuarie 2023. Sursa Foto: Freepik

Deputații europeni au dat marți un aviz favorabil pentru aderarea Croației la zona euro începând cu 1 ianuarie 2023, informează comunicatul oficial.

Bundestag-ul german şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru planul Croaţiei de a introduce euro ca monedă oficială, potrivit dpa.

Parlamentul german a aprobat planul Croației de a trece la euro

Croaţia a îndeplinit criteriile necesare pentru a adera la uniunea monetară, a convenit miercuri seara, într-o moţiune, marea majoritate a parlamentarilor germani.

Potrivit deputaților europeni, Croația are deja un nivel mai ridicat de convergență a prețurilor cu zona euro în comparație cu alte state membre în ceea ce privește adoptarea monedei euro.

Germania este, de asemenea, interesată de „dezvoltarea în continuare şi finalizarea uniunii economice şi monetare”.

Opinie separată a făcut partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Deputatul grupului parlamentar AfD, Norbert Kleinwächter, a numit Croaţia „noua Grecie”, potrivit hotnews.ro.

În luna iunie, șefii de stat şi de guvern europeni au aprobat deja propunerea Comisiei Europene de a introduce moneda euro în Croaţia la cel mai recent summit al UE de la Madrid.

Croaţia, o ţară cu o populaţie de aproximativ patru milioane de locuitori, încearcă de ani de zile să înlocuiască moneda naţională, kuna, şi să devină al 20-lea membru al zonei euro. Autorităţile de la Zagreb intenţionează să adopte moneda europeană comună la 1 ianuarie 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe