Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a anunțat că va demisiona

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a anunțat că va demisiona
Foto: Hepta - DPA Images / Herbert Neubauer

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a declarat că va demisiona imediat ce formațiunea sa, Partidul Popular Austriac (ÖVP), își va alege noul președinte. Anunțul a fost făcut în contextul în care actualul lider, Sebastian Kurz, la doar 35 de ani, a anunțat că se va retrage din viața politică. El e implicat într-un scandal de corupție din cauza căruia a și demisionat din funcția de cancelar.

Alexander Schallenberg va demisiona din funcția de cancelar al Austriei

„Nu este și nu a fost niciodată intenția mea de a prelua funcția de lider al ÖVP. Cred cu tărie că ambele funcții, cea de şef al guvernului şi cea de lider al partidului cu cele mai multe voturi, ar trebui deţinute în curând, din nou, de aceeaşi persoană.

Din acest motiv, eu voi face disponibil postul meu de cancelar imediat ce în interiorul partidului e stabilită direcţia relevantă”, a declarat Schallenberg, potrivit vindobona.org.

Alexander Schallenberg a preluat funcția de cancelar al Austriei acum mai puțin de două luni, după demisia lui Sebastian Kurz. Procurorii federali au lansat împotriva lui Kurz o anchetă penală, suspectându-l că s-a folosit de bani guvernamentali pentru a plăti sondaje de opinie și articole favorabile în presă. Mai precis, dosarul se referă la o serie de sondaje falsificate din 2017 care au fost publicate în cotidianul „Osterreich” și care i-ar fi facilitat lui Kurz drumul către funcția de cancelar. El a negat categoric acuzațiile.

Sebastian Kurz se retrage din viața politică austriacă

Kurz, la rândul său, a anunțat tot joi că se va retrage din viața politică, date fiind suspiciunile de corupție ce-l vizează. Acesta a punctat că va renunța și la șefia partidului, și la cea a grupului parlamentar.

„Pentru mine, începe un nou capitol în viața mea. Abia aștept să petrec timp cu copilul meu și cu familia mea înainte să mă dedic unor noi sarcini profesionale în anul care urmează”, a declarat Sebastian Kurz.

Potrivit media locală, Karl Nehammer, actualul ministru de Interne, ar putea deveni noul președinte al ÖVP și, implicit, noul cancelar.