Capacitatea vaccinului ar putea fi depășită dacă virusul va începe să se transmită frecvent între oameni și animale. Descoperirea variantei Omicron la căprioarele din New York stârnește îngrijorare

Capacitatea vaccinului ar putea fi depășită dacă virusul va începe să se transmită frecvent între oameni și animale. Descoperirea variantei Omicron la căprioarele din New York stârnește îngrijorare
(Hepta/ Zuma Press / Andre Malerba)

Unii specialiști consideră că specia de căprioare, care numără 30 de milioane de animale în Statele Unite, ar putea deveni gazda unei noi tulpini periculoase de coronavirus, au declarat marți o serie de speciliști, conform Reuters.

Cercetătorii au adunat probe de la 131 de căprioare din Staten Island, care au arătat că aproape 15% dintre animale aveau anticorpi virali.

Descoperirea a sugerat că animalele aveau infecții anterioare cu coronavirus și erau vulnerabile la reinfecții repetate cu noi variante, au spus cercetătorii conduși de oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Vaccinul ar putea fi depășit în cazul unei transmiteri masive de la animale la oameni

„Transmiterea masivă a virusului într-o populație de animale crește întotdeauna posibilitatea de a reveni la oameni, dar, mai important, oferă mai multe oportunități pentru ca virusul să evolueze în variante noi”, a spus Suresh Kuchipudi, microbiolog veterinar din Penn State.

„Când virusul se mută complet, atunci poate chiar învinge vaccinul actual. Asta înseamnă  că ar trebui să schimbăm vaccinul”, a spus Kuchipudi.

Descoperirea  vine în momentul unei creșteri a infecțiilor cu COVID-19, alimentate de varianta Omicron.

Momentan nu există dovezi clare care să arate că virusul se transmite de la animale la oameni

Deși nu există dovezi că animalele transmit virusul la oameni, majoritatea infecțiilor cu coronavirus au fost raportate la specii care au avut contact strâns cu o persoană cu COVID-19, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.

În august, guvernul SUA a declarat că a găsit primele cazuri de COVID-19 din lume la căprioare sălbatice, în statul Ohio, extinzând lista animalelor despre care se știe că au fost testate pozitiv pentru boală.

Descoperirea s-a bazat pe mostre colectate de la căprioare cu câteva luni înainte ca varianta Omicron să apară.

Anterior au fost raportate cazuri COVID-19 și la alte animale, precum câini, pisici, tigri, lei, leoparzi de zăpadă, vidre, gorile și nurci.

Urmăriți B1TV.ro și pe