Care sunt noile sancțiuni impuse de SUA și UE Belarusului

Care sunt noile sancțiuni impuse de SUA și UE Belarusului

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada și-au unit forțele luni pentru a impune sancțiuni mai multor înalți oficiali din Belarus pentru devierea forțată către Minsk a unui avion care călătorea între două țări ale UE luna trecută, scrie apnews.

Noile sancțiuni impuse împotriva oficialilor din Belarus de SUA si UE

Înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie au fost, de asemenea, impuse unui număr de oficiali legați de represiunea care continuă să zguduie țara la aproximativ 10 luni după ce președintele Alexander Lukașenko a fost readus la putere în alegerile marcate de UE drept „frauduloase”.

„Suntem uniți în profunda noastră preocupare cu privire la atacurile continue ale regimului Lukașenko asupra drepturilor omului, libertăților fundamentale și dreptului internațional”, au spus cei patru într-o declarație comună.

„Ne-am angajat să sprijinim aspirațiile democratice îndelung suprimate ale poporului din Belarus și suntem împreună pentru a impune costuri regimului pentru nesocotirea flagrantă a angajamentelor internaționale”, au spus ei.

UE a sanc’ionat șapte persoane și o singură entitate pentru aterizarea „forțată și ilegală” a avionului Ryanair, care călătorea din Grecia în Lituania, când i s-a ordonat oprirea la Minsk, unde autoritățile l-au arestat pe Raman Pratasevich, un jurnalist disident care era unul dintre pasageri.

Cei patru au cerut Minskului să coopereze cu o anchetă internațională asupra incidentului, să elibereze imediat toți deținuții politici și să „intre într-un dialog politic cuprinzător și autentic” cu opoziția democratică și societatea civilă.

Printre cei vizați de Statele Unite s-au numărat asociați apropiați ai lui Lukașenko, cei acuzați că au contribuit la suprimarea violentă a protestelor pașnice de anul trecut și alții au pretins că au orchestrat fraude în timpul alegerilor.

La o reuniune la Luxemburg, miniștrii de externe ai UE au pregătit, de asemenea, o serie de măsuri economice care au ca scop lovirea regimului Lukașenko și a aliaților săi. Se așteaptă ca liderii UE să le susțină joi la un summit de la Bruxelles.

Blocul celor 27 de națiuni a adoptat o abordare mai dură de la incidentul zborului Ryanair Printre acțiunile lor, miniștrii au impus interdicții de călătorie și înghețarea activelor asupra a 78 de oficiali din Belarus și au înghețat activele a 8 „entități”, care sunt de obicei companii, bănci sau asociații. Înseamnă că un total de 166 de persoane și 15 entități se află acum sub măsuri restrictive ale UE.

„Această decizie a fost luată având în vedere escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus și represiunea violentă a societății civile, a opoziției democratice și a jurnaliștilor”, se spune într-un comunicat.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care a prezidat ședința, a declarat că sancțiunile economice „vor afecta puternic … economia Belarusului”.

Noile sancțiuni vizează domenii sectoriale cheie

Este posibil ca măsurile să includă acțiuni împotriva exportului de potasiu – un ingredient comun pentru îngrășăminte – exporturile industriei tutunului și a produselor petroliere, printre altele.

„Nu vom mai sancționa doar persoanele. Acum vom impune și sancțiuni sectoriale – ceea ce înseamnă că vom începe acum să lucrăm la domeniile economice care sunt de o importanță deosebită pentru Belarus și pentru veniturile regimului „, a spus ministrul german de externe Heiko Maas.

„Vrem să-i spunem foarte, foarte clar lui Lukashenko că nu se mai poate întoarce”, a spus Maas.

Maas a spus că cele 27 de țări din UE sunt unite în ceea ce privește sancțiunile. „Suntem foarte, foarte hotărâți să nu ne clintim, nu doar astăzi – nimic despre acest lucru nu se va schimba în următoarele săptămâni și luni”, a spus el.

Tags:
Ultima oră
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)