Cartierele Bucureștiului: Primăverii, un spațiu cu o istorie sinuoasă, care implică regi, iubite celebre, dar și demnitari comuniști (VIDEO)

Cartierele Bucureștiului: Primăverii, un spațiu cu o istorie sinuoasă, care implică regi, iubite celebre, dar și demnitari comuniști (VIDEO)

Material realizat prin Programul Cultural București –Centenarcu sprijinulPrimăriei Municipiului Bucureștiprin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

În zorii secolului XX, Cartierul Primăverii, râvnit deopotrivă astăzi de mai marii zilei, dar și de alții cu dare de mână, era un loc viran numit Grădina Bordei. Acest spațiu a cunoscut o istorie sinuoasă, care implică regi, iubite celebre, dar și demnitari comuniști.

Totul a început de la falimentul băncii Marmorosch Blank.

“În Primăverii a stat Regele Carol al II-lea, împreună cu Elena Lupescu, până în anul 1940. Acest imobil l-a primit Regele Carol al II-lea, de la Aristide Blank, care era patronul Băncii Marmorosch Blank, datorită faptului că a salvat banca de la faliment ”, povestește fostul parlamentar Marius Marinescu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

După parcelarea din 1932 a zonei Jianu-Bordei de către Banca Marmorosch Blanck, terenul cumpărat de Societatea de gaz și electricitate a fost proiectat cu case unifamiliale de către arhitectul Octav Doicescu, acesta dorind să realizeze un sat model, cu locuințe diferite ca arhitectură, dar toate înconjurate de grădini şi verdeaţă. Însă, lucrurile s-au schimbat după cel de-al Doilea Război Mondial.

În epoca comunistă era cunoscut ca fiind “Cartierul Interzis” pentru că era locuit de mulți demnitari de stat ‘’strâns uniți’’ pe lângă Gheorghe Gheorghiu Dej, iar apoi pe lângă urmaşul său, Nicolae Ceaușescu. Aceștia aveau privilegiul să locuiască acolo numai atâta timp cât erau în funcție. Odată cu pensionarea sau dacă se întâmpla să cadă în dizgrația dictatorului erau mutaţi în alte zone.

Pe Bulevardul Primăverii, la nr 50, a locuit ultimul dictator al României, Nicolae Ceaușescu, care avea o anumită obsesie: foișorul de pe acoperiș. Cerea să i se construiască un foișor oriunde ar fi locuit. De acolo privea lumea de la înălțime.

Celebrele Vile Lac 1, Lac 2 și Lac 3 au fost construite de Gheorghe Gheorghiu Dej pentru el însuși și pentru cele două fiice ale sale, Lica și Tanţi, dar și pentru cea despre care se spune că ar fi fost marea sa iubire: actrița Elvira Godeanu.

Dacă până acum 29 de ani, Primăverii număra circa 2000 de locuitori, astăzi sunt 5000, pe un teren de circa 30 de hectare.

Este un fapt cunoscut că toți președinții în exercițiu de după ‘90 au locuit aici.

În ultimii ani au apărut pe lângă cele 400 de vile cochete, numeroase instituții de stat cum ar fi Ministerul Românilor de Pretutindeni, sediul UNESCO România, Curtea de Conturi și multe alte instituții private, precum și blocuri de locuințe care nu mai respectă arhitectura impusă de Octav Doicescu. De asemenea, pe Bulevardul Aviatorilor, colț cu Mircea Eliade, se află Sahia Film, o instituție de prestigiu a cinematografiei românești.

Material realizat prin Programul Cultural București –Centenarcu sprijinulPrimăriei Municipiului Bucureștiprin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”