Casa Albă spune că există o serie de „provocări logistice” pentru trimiterea avioanelor de luptă sovietice din Polonia în Ucraina

Casa Albă spune că există o serie de „provocări logistice” pentru trimiterea avioanelor de luptă sovietice din Polonia în Ucraina
Secretarul de presă al Casei Albe în administrația Biden, Jen Psaki. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Hannah Foslien

Casa Albă semnalează o serie de „provocări logistice” în ceea ce privește trimite avioanelor sovietice de luptă din Polonia în Ucraina. Propunerea a fost vehiculată în spațiul public în ultimele zile, iar Polonia inițial a negat că va răspunde solicitării lui Zelenski, scrie CNN.

Pentagonul a respins cererea Poloniei de a trimite avioanele MiG, din era sovietică, destinate Ucrainei, către o bază americană. Totodată, Marea Britanie a avertizat că o astfel de mișcare ar putea atrage NATO într-un conflict direct cu Rusia. 

Casa Albă spune că există „provocări logistice” la trimiterea avioanelor de luptă din Polonia în Ucraina

„Secretarul Austin, președintele Milley și membrii departamentului nostru de Apărare sunt în în permanentă legătură cu omologii ucraineni, omologii NATO și discută despre provocările logistice întâmpinate la această mișcare”, a spus secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, oferind miercuri o actualizare a situației, pe fondul incertitudinii privind cum și dacă vor continua planurile pentru trimiterea avioanelor de luptă de fabricație sovietică în Ucraina.

Ea a mai amintit și o declarație de presă a purtătorului de cuvânt al Pentagonului, potrivit căreia „Pentagonul nu crede că propunerea poloneză este suportabilă”.

Zborul aeronavelor către Ucraina ridică probleme NATO

Kirby a precizat că „în mod evident, propunerea de ieri, conform căreia avioanele de luptă conduse de americani ar pleaca dintr-o bază NATO pentru a zbura în spațiul aerian contestat cu Rusia ridică îngrijorări serioase pentru Statele Unite și NATO”.

Psaki a menționat unele dintre provocările logistice și operaționale:

  • Trebuie gândită introducerea avioanelor în Ucraina într-un mod care să nu conducă la escaladarea conflictului;
  • eventual nevoia de a demonta avioanele și de a le remonta și asigurarea mișcării lor în siguranță, în timpul războiului.

Mai târziu, ea a numit-o „un blocaj logistic serios”, spunând că discuțiile pe această temă sunt în desfășurare. Totuși, ea a menționat că SUA nu a încetat să trimită ajutor către Ucraina, constând în bani și arme.

Urmăriți B1TV.ro și pe