Catolicii au 35 de sfinți noi! Papa Francisc îmbogățește calendarul Bisericii catolice

Catolicii au 35 de sfinți noi! Papa Francisc îmbogățește calendarul Bisericii catolice

Papa Francisc a proclamat duminică, la finele liturghiei, în piața Sf. Petru din Vatican, 35 de noi sfinți, între care 30 de martiri uciși în Brazilia în secolul al 17-lea de către olandezi calviniști și trei adolescenți mexicani uciși în secolul al 16-lea, reflecții ale istoriei sângeroase a evanghelizării Americii Latine, informează Agerpres.

Evanghelizarea în statul brazilian Rio Grande a început în 1597 cu misionari iezuiți și preoți veniți din regatul catolic al Portugaliei. Dar în deceniile următoare, sosirea olandezilor calviniști a fost însoțită de persecuții împotriva catolicilor.

Preoții Andre Soveral și Ambrosio Francisco Ferro și 28 de însoțitori ai lor laici, deveniți sfinți duminică, au fost primii martiri din Brazilia, uciși de soldați olandezi și indieni în două masacre, în 1645, la Cunhašš și Uruaçu.

Acești martiri, bărbați, femei și copii (beatificați în anul 2000 de Ioan Paul al II-lea) au avut morți îngrozitoare, după torturi și mutilări, potrivit istoricilor.

Noii sfinți mexicani, Cristobal, Antonio și Juan, adolescenți uciși din cauza credinței lor între 1527 și 1529 au primit învățături de la primii misionari franciscani sosiți din Spania.
Tot duminică au devenit sfinți și un italian și un spaniol care nu au fost martiri. Este vorba de Faustino Miguez (1831-1925), născut în Galiția, care și-a dedicat viața predării și studierii plantelor terapeutice, elaborând remedii care sunt utilizate și astăzi. Acest preot, care a fost și profesor, a fondat un institut pentru educarea fetelor tinere.

Italianul Luca Antonio Falcone (1669-1724), care după unele îndoieli în timpul noviciatului s-a călugărit devenind capucinul Angelo Acri, a fost un preot care a călătorit toată viața în sudul Italiei. Fusese beatificat în 1825.

Istoria evanghelizării Americii Latine nu este, însă, lipsită de controverse. Chiar Biserica Romano-catolică a fost acuzată de a fi nimicit mare parte din identitatea culturală și religioasă a băștinașilor convertiți la catolicism. Și misionarii catolici au fost vinovați de excese, iar persecutarea lor a avut și motive mai puțin religioase.

Tags:
Ultima oră
23:56 - Alertă la Bușteni. Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui bărbat căzut într-o râpă
23:47 - Grav accident rutier pe litoral. O femeie a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. A fost solicitat și elicopterul SMURD
23:46 - Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)
23:29 - MAE, atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în Spania: coduri galben și portocaliu de caniculă, vijelii și ploi torențiale
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)